Ons project

Constructief advies Nelson Mandelabrug Zoetermeer

Eind 2022 werd de Nelson Mandelabrug afgesloten voor al het verkeer dat gebruikt maakt van de brug. Scheuren in de constructie zorgden namelijk voor een onveilige situatie. Er zijn direct maatregelen getroffen om de constructieve veiligheid van de brug te verbeteren.

Senior-adviseur werktuigbouwkundige installatiesemiel.singor@movares.nl+31 (0)6 - 53 38 58 00

Movares geeft constructief advies

Na uitgebreid onderzoek naar de scheuren in de brug zag Rijkswaterstaat geen andere oplossing dan de brug te ontmantelen, de kap te verwijderen en de brug met een andere constructie veilig te houden. De complete brug demonteren zou betekenen dat de spoorlijn Den Haag- Utrecht, RandstadRail, de Zuidweg en de drukbereden A12 lange tijd afgesloten moesten worden. Gemeente Zoetermeer, eigenaar en beheerder van de brug, wilde alternatieve oplossingen onderzoeken en heeft daarom zelf de regie gepakt. De gemeente heeft Movares gevraagd voor het constructief advies, technisch management en voorbereidende werkzaamheden.

Oplossing

Uiteindelijk is besloten het middendeel, waarvan de nokken scheuren vertoonden, te verwijderen en de twee zijdelen, beide met een grote overspanning, te ondersteunen met nieuwe stempels en palen. Het vierde deel, over het HTM-spoor, was door zijn veel kortere overspanning in combinatie met monitoring weer veilig te openen.

Samenwerking

Als vanzelf ontstond een hands-on bouwteam dat direct vol aan de slag is gegaan. Gedurende het hele traject werkten we intensief samen met stakeholders als Rijkswaterstaat, ProRail, NS, HTM, nutsbedrijven en aannemers.

Grote opgave in korte tijd

Tussen Kerst en Oud & Nieuw is in drie dagen tijd het brugdeel boven de snelweg uitgenomen en vervangen door een tijdelijke hulpbrug. Om dit voor elkaar te krijgen is de A12 tussen Den Haag en Gouda gedurende die drie dagen helemaal afgesloten geweest. De brugdelen boven de spoorlijn Den Haag – Gouda (inclusief het station Zoetermeer), boven RandstadRail (inclusief station Driemanspolder) en boven een gemeentelijke hoofdweg konden behouden blijven. Deze brugdelen zijn ondersteund met een stalen hulpconstructie. Op 26 januari is de brug weer geopend voor het verkeer.

Toekomstplannen voor de Nelson Mandelabrug

Het brugdeel dat nu nog naast de snelweg ligt, zal weer worden teruggeplaatst. Deze werkzaamheden zullen worden gecombineerd met de bouw van een busplatform naast de brug, dit om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Zie ook het artikel in het Movares Magazine.

LocatieZoetermeer
Periode2022 - 2023
KlantGemeente Zoetermeer

Gerelateerd nieuws & publicaties