Zowel Nederlandse als Duitse treinen halteren op station Venlo. Deze maken gebruik van verschillende bovenleidingspanningen. Om voor elke trein de juiste spanning op de bovenleiding te zetten, gebruikt Venlo een ‘BVLO’: een bovenleiding-omschakelinrichting. De verouderde BVLO is in 2014 geheel vervangen door een slim, innovatief en toekomstvast  systeem dat is opgeleverd aan ProRail.

Vraag van de opdrachtgever

ProRail wilde een turn-key oplossing voor de vervanging van de BVLO-installatie en de besturing. Bovendien eiste ProRail minimaal dezelfde of betere functionaliteit.

Uitgevoerde werkzaamheden

Movares heeft het ontwerp gemaakt en het hele proces begeleid, vanaf de realisatie, het testen tot de indienststelling van de nieuwe BVLO. Het project is met een korte doorlooptijd gerealiseerd en tijdens een buitendienststelling van slechts één etmaal succesvol in gebruik genomen.

Bijzonderheden

Movares functioneerde in dit project als hoofdaannemer; de aannemer en de leverancier zijn door Movares gecontracteerd. De klant had zo slechts één aanspreekpunt gedurende het gehele project.

Samenwerking

BAM Infra, HIMA Benelux

Innovatie een van onze pijlers

Movares heeft het oude systeem vervangen door een ‘slim’ systeem dat bij de overgang van 15kV naar 1,5kV op het grenstraject Venlo-Kaldenkirchen de bovenleidingspanning automatisch aanpast aan de trein en zijn rijweg. De diverse raakvlakken tussen beveiliging, energievoorziening, ICT- infrastructuur en systemen voor de treindienstleider maakten het tot een complex project.  Bovendien moest de bedienbaarheid verbeterd worden én moest het systeem vanuit Utrecht (de uitwijk) bediend kunnen worden, in tegenstelling tot het oude systeem dat alleen vanuit Eindhoven bediend werd. Het geheel maakt van BVLO Venlo een uniek, innovatief systeem in Nederland. Om kosten te besparen voor de opdrachtgever is voor de one-of-a-kind installatie gebruik gemaakt van generieke, bij de klant reeds gebruikte, onderdelen.

Kenmerken van dit project

 
LocatieVenlo
 
Periode2013 - 2014
KlantProRail

Word jij onze nieuwe collega?

Kennisgebieden