Voorbeeldproject Stedelijke Herstructurering

Respect, voor de historie, voor de publieke ruimte in de stad en voor elkaar, als opdrachtgevers onderling. Dat zijn de sleutels tot succes bij de binnenstedelijke vernieuwing in Apeldoorn. Er is een perfecte balans bereikt tussen openbare ruimte, vastgoedontwikkeling, infrastructuur en cultureel historisch erfgoed.

Binnen de gestelde ambitie en kaders van de stedenbouwkundige supervisor is een project gerealiseerd waarbij er geen duidelijk grenzen zijn tussen de klassieke disciplines, zoals architectuur, techniek, stedenbouw en landschap. Met een integrale aanpak van het project en samenwerking met de ontwerpers van aangrenzende projecten is een samenhangend ruimtelijk beeld met de omgeving gecreëerd. Projectarchitect vanuit  studioSK is Paul van der Ree.

Uniek in Nederland is de situatie waarbij nieuw vastgoed niet pal langs het spoor gebouwd is, maar in een ruime cirkel er omheen. Er is een prachtige buitenruimte gecreëerd, een stationsplein dat zijn gelijke in Nederland niet kent. Het ademt een haast zuidelijke sfeer en doet denken aan het bekende Italiaanse plein in Siena. Deze centrale plek in de stad komt volledig tot leven door de grote hoeveelheid voetgangers en fietsers die op het plein passeren en er verpozen.

Het plein staat vol bomen en zodra je de trein uitkomt, komt de Veluwe je tegemoet. De autoluwe omgeving creëert een aangename rust in het gebied. Het thema is niet de ruimte vullen, maar ruimte creëren. Gecombineerd met aangename verlichting, daglichttoetreding en toepassing van kunst in de openbare ruimte is de ambiance en verblijfskwaliteit van een haast on-Hollands niveau.

De nieuwe stationsomgeving in Apeldoorn is een aansprekend project geworden en een succes bij de bevolking. Een voorbeeld voor gerealiseerde ambitie, een duurzame investering met een voorbeeldfunctie en een positief effect op de city-marketing van de stad.

Meer informatie over studioSK

Logo studioSK

Een visitekaartje voor je stad met publiekskwaliteit en couleur locale
Architectpaul.vd.ree@movares.nl+316 - 51 41 64 31

Kenmerken van dit project

 
Architect

Paul van der Ree