In de huidige manier van wegbeheer wordt vooral met een technisch oog naar de weg gekeken. Inspecties en maatregelen op en aan wegen richten zich alleen op de technische staat van de verharding en die wordt gerelateerd aan CROW-normen. De ‘echte’ werkelijkheid is contextgevoelig. Samen met de gemeente Bernheze heeft Movares een nieuw concept ontwikkeld om het beheer van wegen functioneler en efficiënter te maken door het af te stemmen op de context en functie van de weg. Op deze manier kunnen de beschikbare budgetten ‘slimmer’ gebruikt worden en kunnen beleidsmakers en beheerders hun keuzes beter onderbouwen.

Vraag van de opdrachtgever

Gemeente Bernheze zocht naar mogelijkheden om het budget voor wegbeheer zo efficiënt  mogelijk in te zetten.

Uitgevoerde werkzaamheden

Na een intensief traject hebben medewerkers van verschillende disciplines van de gemeente Bernheze – onder meer openbare ruimte, verkeer, beheer- en onderhoud – samen met Movares in workshops een visie op functioneel wegbeheer ontwikkeld. Zij analyseerden en bekritiseerden functies van wegen, stelden prioriteiten en brachten risico’s in beeld. Het resultaat is een rijkere vorm van wegbeheer, gestoeld op een stevige onderbouwing, die voldoende ruimte biedt aan de politiek om te kiezen welke kwaliteit ze op welke plek wil toepassen. In Bernheze resulteerde dit in een besparing van 20 tot 30 procent op de totale beheerkosten en een zeer tevreden opdrachtgever.

Samenwerking

De methode is ontwikkeld door intensieve samenwerking tussen de gemeente Bernheze en adviseurs van Movares

Innovatie een van onze pijlers

Dit hele concept is innovatief. Het is een vernieuwende vorm van wegbeheer die de verkeersveiligheid waarborgt tegen lagere kosten. Bijzonder is dat het adaptieve wegbeheer nog niet eerder op deze schaal is ingevoerd in Nederland.

In het Stadswerk magazine (nr 6- 2014) verscheen hierover een artikel, waarin opdrachtgever van de gemeente Bernheze en de projectleider van Movares de methodiek bespreken.

Zie ook: https://movares.nl/project/bernheze-enthousiast-efficienter-wegbeheer/

Kenmerken van dit project

 
LocatieBernheze
 
Periode2013 - 2014
KlantGemeente Bernheze

Word jij onze nieuwe collega?