Het GBCU Café van 17 september 2020 van Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) was de aftrap van het project Zero Emissie Logistiek van de GBCU. Sinds 2018 is de GBCU bezig met het verduurzamen van goederenvervoer: participanten van GBCU committeerden zich aan emissievrije belevering in 2025 door ondertekening van Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Om hier te komen is een serie afspraken gemaakt onder bedrijven die deelnemen aan de GBCU. Zij bundelen leveringen naar het stationsgebied en laten deze CO2 neutraal leveren.

Koplopers

Met een diepgravend onderzoek naar de logistiek worden de vervoersbewegingen van en naar participanten van GBCU in kaart gebracht, denk hierbij aan afvallogistiek, horeca en facilitaire stromen zoals hygiëneproducten (CWS), kantoorartikelen en koffie (MAAS). Wij formeerden samen met Rabobank, Volksbank, TivoliVredenburg, Gemeente Utrecht en NS een koplopersgroep en gaan aan de slag met het terugdringen van deze goederenstromen.

Verminderen, verslimmen en verschonen

Naast het terugdringen ligt de focus op verslimmen en verschonen. Verschonen gebeurt middels elektrisch vervoer. Verslimmen door het bundelen van ritten in ‘slimme coalities’. Dit wil zeggen, het harmoniseren van leverfrequenties en -dagen van één leverancier die bij meerdere opdrachtgevers levert in het gebied. Verder kunnen stromen ook gebundeld worden via een logistieke hub (zoals City Hub). Dit is een overslag hub van waaruit met groen vervoer de binnenstad wordt beleverd. Stromen van meerdere leveranciers worden zo gebundeld.

Kracht van samenwerking

Zowel voor de slimme coalitie als voor de levering via een hub lopen nu pilots. Onze facilitair manager Renee van den Heuvel, tevens voorzitter van de werkgroep Zero Emissie Logistiek, is enthousiast: ‘Door als werkgever te participeren binnen Green Business Club Utrecht Centraal kunnen we krachten bundelen en impact maken: samen dragen we bij een aan schoon en bereikbaar Utrecht!’

Meer informatie: renee.vd.heuvel@movares.nl