Wat wordt het mooiste Zeeuwse bouwproject van 2021? Misschien wel de onderdoorgang Terwellegang, naar ontwerp van studioSK. Ieder jaar wordt in Zeeland de Zeeuwse Architectuurprijs uitgereikt, deze prijs beloont realisaties van 2020. De gemeente Goes heeft de vernieuwde stationsomgeving inclusief onderdoorgang Terwellegang aangedragen. We zijn trots dat ons project inmiddels is doorgedrongen tot de top-10 van inzendingen.

Nieuwe stations entree

Na een globale studie naar mogelijkheden voor het realiseren van een ongelijkvloerse onderdoorgang kreeg studioSK de vraag om een beeldkwaliteitsplan op te stellen voor de gehele stationsomgeving. Doordat de ligging van de nieuwe onderdoorgang het station en het perron raakt, ontstond de mogelijkheid de stations entree aan de zuidzijde te vernieuwen met een plein waar men prettig kan verblijven. Daarvoor moest het stedenbouwkundig plan worden aangepast en kon de routing vanuit de onderdoorgang voor fietsers veel logischer worden ingericht.

Herinrichting stedelijke omgeving met groen

De nieuwe onderdoorgang Terwellegang verbindt op een aantrekkelijke manier de beide zijden van het spoor. Het voorheen grijze stationsgebied is nu veel groener. Zo staan er op het stationsplein veel plantenbakken met zitjes waar scholieren, werkenden en reizigers even lekker kunnen zitten om te rusten, iets te eten of te wachten op de trein of bus. Fietsers en voetgangers kunnen zich veilig over de onderdoorgang verplaatsen over het fiets- en voetdek.

Vormgeving en materiaalgebruik

De onderdoorgang loopt in een bocht en is vormgegeven met verschillende materialen. De buitenzijde is gemaakt van warm rood metselwerk, langs de weg is glazen borstwering aangebracht en de hekwerken zijn gemaakt van fijnmazige materialen. De binnenbocht is gemaakt van beton, waar in de toekomst meer groen zal gaan groeien. In de binnenbochtwand zijn ook Goese afbeeldingen aangebracht door kunstenaar George Schade.

Prijsuitreiking

Uit de top 10 maakt de vakjury een shortlist van vijf projecten. Op 18 juni zal de vakjury deze projecten bezoeken voor een definitief oordeel. Daarnaast krijgt ook het Zeeuwse publiek een stem door de publieksprijs. Op 19 juni, de dag van de architectuur, worden de winnaars bekend gemaakt.

Fotografie: Suzan Fotografie