ProRail heeft bekend gemaakt welke ingenieursbureau’s welke spoorcorridors van het European Rail Traffic Management Systeem (ERTMS) gaan voorzien. De vijf in treinbeveiliging erkende ingenieursbureaus Arcadis, Movares, Nexus, Royal Haskoning DHV en Sweco hebben allemaal een deel van deze corridors toegewezen gekregen.

Drie corridors

Het gaat om de ingenieursdiensten van drie ERTMS-corridors: de Noordelijke lijnen, Hanzelijn -Lelystad en Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad (SAAL). ERTMS is het toekomstige digitale treinbeveiligingssysteem voor het Nederlandse spoor.

Arcadis zal volgens de voorlopige gunning verantwoordelijk worden voor het spoor tussen Harlingen Haven en Leeuwarden, emplacement Leeuwarden en voor het spoor tussen Amsterdam Muiderpoort, Weesp en Hilversum. Movares gaat aan de slag met het systeem tussen Almere Oostvaarders en het opstelterrein in Lelystad. Ook het spoor tussen Hoofddorp, Schiphol en Diemen komt voor rekening van Movares.

Deelcorridors

Nexus gaat werken aan de deelcorridors tussen Leeuwarden en Stavoren en tussen Leeuwarden en Groningen. Ook Royal HaskoningDHV mag aan de slag op twee deelcorridors. Dat zijn de sporen tussen het opstelterrein van Lelystad en de aansluiting bij Hattemerbroek en het spoor tussen Weesp en Almere Oostvaarders. Sweco heeft de verantwoordelijkheid gekregen voor emplacement Groningen en voor de deelcorridors tussen Groningen en Rodeschool Delfzijl en tussen Groningen en Nieuwschans/Veendam.

Het betreft de voorlopige gunning voor het volledige traject, waartoe het volledige proces vanaf het opstellen van het ontwerp tot het testen en de indienststelling van het systeem behoort. Momenteel loopt er nog wel een bezwaartermijn tegen dit voornemen tot gunning.

2030

ERTMS moet in 2030 op de drukst bereden sporen in Europa zijn gerealiseerd. De bovengenoemde trajecten zijn hier onderdeel van. Voor het traject Kijfhoek-Belgische grens werd een aantal maanden geleden al een conceptontwerp opgeleverd De voorlopige gunning behelst de ingenieursdiensten die betrekking hebben op het volledige engineeringstraject. Van het opstellen van het ontwerp tot en met het testen en de indienststelling. Alles wat noodzakelijk is voor het verkrijgen van een aantoonbaar veilig werkend ERTMS-systeem.