Amsterdam Centraal wordt er steeds drukker. In de planning staat de bouw van een vrije kruising, daarvoor moet voorbereidend werk verzet worden om ruimte te maken. Dat gebeurde in het weekend van 2 en 3 april.  Op de Dijksgracht heeft aannemer Strukton Rail Benelux in opdracht van ProRail een relaiskast verplaatst. De kast moest wijken voor de bouw van de vrije kruising die start na de zomer.

Relaiskast op een nieuwe plek

Vanuit een relaiskast worden seinen en wissels aangestuurd, dus als deze verplaatst moet worden, ligt alles even plat. De kabels uit de kast worden geknipt, verlengd en verlegd. Onder de sporen door, naar de andere kant van het spoor. De relaiskast en het betonblok onder de kast zijn over vier sporen gehesen. Zo is de kast in toekomst goed bereikbaar. Vervolgens zijn alle kabels weer aangesloten. Onze collega Lesley Langeveld was de testleider, hij heeft de relaiskast uitvoerig getest vanuit de verkeersleidingspost. De treinbeveiliging moet na de buitendienststelling weer goed functioneren.

Aanpassingen station Amsterdam Centraal

Amsterdam is dé toegangspoort naar Europa. Het monumentale station Amsterdam Centraal dateert uit 1889. Het is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 175.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd. ProRail gaat niet alleen op het station zelf, maar ook daarbuiten aan de slag.

Foto’s: ProRail/Gerrit Serné