Utrechtse fietscultuur onder de loep in TivoliVredenburg

TivoliVredenburg en Movares organiseren programmareeks over ruimtelijke vraagstukken

 Utrecht is de op één-na beste fietsstad ter wereld. Onze fietsenstalling haalde de internationale pers, net zoals de groene golf – speciaal voor fietsers. Een fietswalhalla dus, de Domstad? Dat is de vraag.

Op 25 april gaan diverse fietsexperts, waaronder oud-wethouder Lot van Hooijdonk en ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet in op de groeiende rol van de fiets in Utrecht- en daarbuiten. Dit programma is het eerste in een reeks programma’s over ruimtelijke vraagstukken die TivoliVredenburg maakt in samenwerking met advies- en ingenieursbureau Movares. De partners willen met deze programma’s een bijdrage leveren aan het publieke debat rondom ruimtelijke ordening, mobiliteit en energie.

 ‘Ode aan de fiets?’ opent discussie over de toekomst van fietsen in Utrecht

De stad Utrecht groeit. Dat betekent dat niet alleen het aantal inwoners, maar ook het aantal fietsers fiks groeit. Wie weleens door de stad fietst, is de drukte ongetwijfeld opgevallen. Een panel, dat naast Van Hooijdonk en Te Brömmelstroet bestaat uit Edward Douma van de Dutch Cycling Embassy en fietsadviseur Simone Jorink van Movares inventariseert de huidige knelpunten en de maatregelen die nodig zijn om Utrecht juist in de toekomst ‘fietsbaar’ te houden. Welke ingrepen in de publieke ruimte zijn er nodig en zullen de fietsers wellicht zelf ook offers moeten brengen? Voor inspiratie kijken we zowel naar binnen- als buitenland.

Kaarten voor het programma zijn te koop via de website van TivoliVredenburg

 Programmaserie betrekt publiek bij ruimtelijke thema’s

Ode aan de fiets? is onderdeel van het kennisprogramma van TivoliVredenburg. Voor dit programma zoekt het podium regelmatig partners uit de stad. Voor ruimtelijke vraagstukken is advies- en ingenieursbureau Movares de uitgelezen partij, daar hun werkzaamheden zich bevinden op het snijvlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, energie en water. Hoe houden we onze steden bereikbaar en leefbaar – nu, maar ook straks? En hoe voorkomen we dat we straks met z’n allen blijvend in de file staan of natte voeten krijgen? Dit zijn vragen waar Movares zich dagelijks mee bezighoudt, maar die zich niet beperken tot de wereld van professionals. Daarom gaan TivoliVredenburg en Movares het gesprek hierover aan met een breder publiek.

In gemeenschappelijke redactie onder leiding van kennis- en debatprogrammeur Tessa Hagen wordt de serie vormgegeven. Voor het komend jaar worden er naast Ode aan de fiets? nog drie andere programma’s voorbereid, waarvan de eerstvolgende wordt gepland voor najaar 2018.

Kennis en Cultuur komen samen. Dit programma past binnen het streven van Movares deel te nemen aan de maatschappelijke discussies over thema’s uit onze werkpraktijk. In 2018 zal Movares, als onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst met TivoliVredenburg, meerdere vergelijkbare programma’s voor een algemeen publiek organiseren.