Uitreiking ‘Gouden sleutel tot de omgevingswet’

Tauw, Movares, gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben onder begeleiding van De Bouwcampus de handen ineengeslagen om samen te leren over de geest van de Omgevingswet. Op 15 mei presenteerden negen genomineerden hun ontdekkingen over het werken naar het idee van deze nieuwe wet.  

Het doel van de Gouden Sleutel is om ontwerpers en ingenieurs op basis van praktijkervaringen in projecten te laten ervaren wat werken in de geest van de Omgevingswet in de dagelijkse praktijk gaat betekenen. De nadruk in de genomineerde projecten ligt op nieuwe vormen in participatie, het loskomen van de gebruikelijke denkpatronen en op een positieve manier samenwerken met de omgeving.   

 

Complimenten en nieuwe inzichten
Projecten die betrokken zijn bij een maatschappelijk vraagstuk gerelateerd aan de bouwketen (bouw, infrastructuur, ondergrond, vastgoed) werden door dit traject in het zonnetje gezet. De vier organisaties hadden twee projecten uit hun eigen werkomgeving genomineerd voor de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ en er was één gezamenlijk project ingediend. Tijdens de inspiratiebijeenkomst op De Bouwcampus gaf elke genomineerde een Pecha Kucha presentatie van hun praktijkvoorbeeld hoe gewerkt is in de geest van de Omgevingswet.

Dit leverde Movares mooie complimenten op. In het genomineerde project Flow27 door Marijke Wassens voor de aanpak van de historische misser, waarbij rijksweg A27 dwars door een fort van de Hollandse Waterlinie is aangelegd. Bij de actuele verbreding van de weg wordt hier op ingespeeld door het fort vanaf de weg zichtbaar en beleefbaar te maken. Een idee dat voortvloeit uit oprechte nieuwgierigheid naar de wensen uit de omgeving.

Bram van Duuren werd gecomplimenteerd voor zijn 3D-visualisatie van de spooronderdoorgang in Wolfheze. De ideeën van omwonenden en gebruikers van de onderdoorgang zijn in 3D-animaties getoond, zodat samen met deze stakeholders een afweging kon worden gemaakt over de impact van hun wensen op het eindresultaat. Het uiteindelijke ontwerp wordt gekenmerkt door een zeer breed draagvlak in de omgeving, op ambtelijk en bestuurlijk niveau.

Bewustwording en trots
Een van de doelen van dit traject was om bewustwording te creëren dat de Omgevingswet niet enkel een juridisch verhaal is, maar een onderwerp dat in verschillende werkgebieden toegepast wordt waarbij we streven naar een uniforme taal. Binnen alle vier de organisaties is het gelukt om medewerkers bewust te maken dat ze al in de geest van de Omgevingswet werken. Annelies van Remmerden, regiodirecteur Zuidwest van Movares: “Er gebeuren mooie dingen. Ik geloof echt in Samen staan we sterk. De verbinding maakt het werk leuker en beter.”

Luuk van der Burgt, Stadsbeheer gemeente Rotterdam, was trots op het winnen van de publieksprijs voor het project Reyersoord+. Hij riep iedereen op om vooral door te gaan, want ‘dit geeft positieve energie en we kunnen er van leren.’ Het publiek vond dat de aanpak heel tastbaar was, dat de gemeente zich kwetsbaar heeft opgesteld, dat er creatieve termen zijn gebruikt zoals ‘stad-up’ en dat er verbinding is gelegd met het publiek. ‘Ze hebben de sleutel in handen voor een nog mooiere wijk.’

Marc van Leeuwen, directeur P&E Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam, mocht als juryvoorzitter de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ overhandigen aan Ellen Wilms van Tauw. Hij lichtte de keuze van de vakjury toe: ‘Wat eruit sprong, is dat er voor de herinrichting van Diever 160 bomen gekapt zijn, zonder bezwaar. De bewoners waren aan zet. Het is een mooi voorbeeld van een duurzame leefomgeving; de wensen van wonen, cultuur en natuur zijn gecombineerd in een integrale aanpak. Dat moet een geweldige cohesie opleveren in het dorp.’

Meer informatie
Meer informatie over de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ is te vinden op de website: www.debouwcampus.nl/omgevingswet. Binnenkort wordt het videoverslag gepubliceerd en zijn de Pecha Kucha presentaties terug te zien. In eerder opgenomen vlogs vertellen de genomineerden kort hoe ze in de geest van de Omgevingswet gewerkt hebben. Het initiatief ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ zal worden ingediend voor de Verkiezing Aan de Slag met de Omgevingswet 2019.