Op 10 november organiseerde Techniek Nederland voor de derde keer een Techaton. Tien teams van twee mbo-studenten, vier hbo-studenten en twee high potentials van diverse bedrijven gingen aan de slag om innovatieve en creatieve oplossingen te bedenken voor de transformatie van de Amersfoortse wijk Hoefkwartier. Movares vormde een team met studenten van de Hogeschool Utrecht en het ROC Midden Nederland.

De Techaton 2022

De jaarlijkse Techaton, georganiseerd door Techniek Nederland, is een competitie waar bedrijven een team vormen met studenten om voor gerenommeerde opdrachtgevers aan de slag te gaan met toonaangevende onderwerpen. Dit jaar was gemeente Amersfoort de opdrachtgever. Het onderwerp: “de transformatie van de Amersfoortse wijk Hoefkwartier van een kantorengebied met een vrij functionele inrichting naar een gebied met een 21e-eeuws prettig woon- en leefklimaat”.

Namens Movares hebben Ferry Barnhoorn (architect) en Max van Oorschot (bouwkundig adviseur) een team gevormd met studenten van de Hogeschool Utrecht en het ROC Midden Nederland. Samen zijn zij tot een innovatief concept gekomen; de Hoefbatterij.

De Hoefbatterij

Met de Hoefbatterij wordt het Hoefkwartier omgevormd naar een wijk die past bij de leefstijlen en uitdagingen van de 21e eeuw. De gebouwen in de omgeving, in combinatie met een wijkbreed accusysteem, fungeren als één groot opwek- en afgiftesysteem. Een oase van groen verbindt bewoners, die samen energiebewust deel uitmaken van een hechte en sfeervolle gemeenschap. Doormiddel van logistieke hubs worden verschillende leefgroepen bediend. Door zo veel mogelijk hergebruik van de bestaande gebouwenvoorraad scoort het project goed op duurzaamheid en circulariteit. Met het energieoase-principe kan elke wijk in stappen opgewaardeerd worden tot een sfeervolle, moderne en toekomstbestendige wijk. Het principe kan als netwerk groeien over een stedelijk gebied zodat de hele stad als een groen netwerk kan functioneren.