Stationsgebied Bilthoven: nieuw, veilig en groen!

Minister Schultz van Haegen gaf op maandag 11 juni het startschot voor een nieuw stationsgebied in Bilthoven. Na speeches van Marion Gout-van Sinderen van ProRail en wethouder Arie-Jan Ditewig heeft minister Schultz van Haegen op spectaculaire wijze een starthandeling verricht vanuit  een hoogwerker.

 
Het proces onder leiding van Movares resulteerde in een visie waarbij een scheiding tussen langszaam- en snelverkeer werd gemaakt. Het autoverkeer gaat via een veilige verbinding onder het spoor door en hoeft niet meer te wachten op treinverkeer. De verkeersdoorstroming in Bilthoven verbetert hierdoor sterk met een gunstig effect voor de luchtkwaliteit en stedelijke kwaliteit.


Voor voetgangers en fietsers wordt een separate passage gemaakt via een verdiept maaiveld dat onder de sporen door loopt. Dat maakt het gebied levendig en sociaal veilig. Bovendien krijgt het stationsgebied een groene inrichting met een bewaakte fietsenstalling onder het voorplein en transparante glazen liften. Zo wordt een ‘stationstuin’ gecreëerd waarbij de historische stationskap gehandhaafd blijft en fungeert als paviljoen.
In het ontwerp werkte architect Paul van der Ree samen met BDP Khandekar, die ook het beeldkwaliteitsplan van het aangrenzende centrumgebied maakte.

Meer informatie: Sander Groebe, Movares

 

(foto’s ProRail & visualisaties Movares Visuals)