Station Utrecht Vaartsche Rijn open

Op dinsdag 23 augustus 2016 is station Utrecht Vaartsche Rijn feestelijk geopend. Vanaf maandag 22 augustus stoppen hier de eerste treinen. Movares tekende voor het ontwerp in opdracht van ProRail.

Station Utrecht Vaartsche Rijn ligt aan de rand van het centrum tussen Utrecht Centraal en Utrecht Lunetten. Het vormt de laatste schakel van het Randstadspoor: een hoogwaardig spoornetwerk in de regio Utrecht met ruim 80 kilometer nieuw spoor, zeven nieuwe stations, drie keersporen en twee dive-unders.

Binnenstad en Uithof ontsloten
Op Utrecht Vaartsche Rijn kunnen treinreizigers uit verschillende windrichtingen uit- of overstappen. De Sprinters naar Geldermalsen en Driebergen stoppen hier. Richting Utrecht Centraal rijden de Sprinters door naar Woerden en Breukelen.
Wie naar de Uithof wil, kan hier voortaan overstappen op de nieuwe buslijn 29 die De Uithof verbindt met De Meern-Papendorp. Vanaf 2019 komt daar de snelle tramverbinding Uithoflijn bij.

Fietsenstalling en parkeergarage
Onder het station liggen een nieuwe fietsenstalling en een parkeergarage, plus winkels en voorzieningen voor bewoners. Voor het ontwerp van deze stedelijke vernieuwing tekent architect Paul van der Ree, Studio SK, Movares.

Architect Paul van der Ree van StudioSK is trots op het nieuwe station, de nieuwe ‘poort naar de stad’, zo vertelt hij aan opdrachtgever ProRail: “Het station moest aansluiten bij de wijk. Dat is in het uiteindelijke ontwerp goed gelukt. En wat ik vooral belangrijk vind is dat het project tot stand is gekomen in nauw overleg met de bewoners. Voor hen waren de bouwplannen namelijk behoorlijk ingrijpend.” Vanaf het nieuwe station is het even ver naar de binnenstad als vanaf Utrecht Centraal.

(bron:www.prorail.nl/nieuws/fotoblog-utrecht-vaartsche-rijn)

Zie ook:
DSSU-deelproject Vaartsche Rijn
StudioSK