Groningen Europapark: bouwpakket perronkap

Dinsdagnacht 28 februari 2012 is de perronkap van station Groningen Europapark gemonteerd.

De kap werd als een bouwpakket in elkaar gezet, waardoor snelle montage mogelijk is en er zo min mogelijk zwerfvuil ontstaat. De perronkap is gemaakt van duurzame en innovatieve materialen. Zo zijn de vleugels van de kap van titanium en is de glasstraat gemaakt van het speciale koudgebogen glas. Architecten Nienke van de Lune en Peter Heideman van Movares hebben de perronkap ontworpen. Opdrachtgevers zijn de Gemeente Groningen en ProRail.

Titanium geeft de kap een stoer en elegant uiterlijk. Het gebruik van koudgebogen glas is naast duurzaam ook innovatief. Deze speciale glassoort blijft, ook na lange duur, helder en doorzichtig zonder dat er speciale zorg aan besteed hoeft te worden. “Groningen krijgt er een station bij waar comfort voor de reiziger voorop staat’’, belooft architect Nienke van de Lune.

De kap is in de fabriek in elkaar gezet en kon hierdoor snel op locatie worden gemonteerd. De montage duurde slechts zestien uur en viel in de negendaagse buitendienstregeling. In deze periode wordt ook het spoor vernieuwd, perrons gebouwd en de bovenleiding aangepast. Eind 2012 wordt het nieuwe station in gebruik genomen.