Half november start Waterschap Rivierenland met de renovatie van het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk. Het gemaal vind je bij de entree van het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk met de beroemde molens. Het gaat om een bouwkundige renovatie waarbij ook twee dieselmotoren worden vervangen door elektrische motoren. Het gemaal uit de jaren ’70 voldoet niet meer aan de huidige (milieu)eisen. Movares is betrokken bij de bouwkundige begeleiding. De totale renovatie neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag.

Milieu eisen

Het uit 1972 stammend gemaal voldoet niet meer aan de huidige (milieu)eisen, laat het waterschap weten. Naast een flink aantal bouwkundige gebreken heeft het gebouw ook gedateerde dak- en gevelisolatie. Hierdoor wordt het toelaatbare geluidsniveau overschreden. Het waterschap onderzoekt nog of er in de toekomst een belevingsruimte over modern waterbeheer in het Smitgemaal kan komen. Een besluit hierover is uitgesteld, omdat nog niet bekend is wat de gevolgen van de coronacrisis zullen zijn.

Uitvoerende partijen

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Denys Engineers & Contracters BV, Bosman Watermanagement B.V. en Huisman Etech Experts BV. De bouwbegeleiding verzorgt het waterschap samen met Movares en M&DB Architecten.

Foto: Cees van der Wal