Staalprijs voor perronkappen en passerelle station Arnhem

De perronkappen en de passerelle van station Arnhem werden op 4 oktober gekozen tot (gedeelde) winnaar van de Staalprijs in de categorie Utiliteitsbouw. De golvende staalconstructie wordt beoordeeld als ‘een staaltje vakmanschap om zijn ontwerp en inpassing in de omgeving.’

Een mooi resultaat voor opdrachtgever ProRail en de samenwerkende partijen: UNStudio (architectuur), Movares (Constructief ontwerp), combinatie BAM Dura Vermeer (uitvoering) en Buiting Machinebouw & Staalconstructie (staalconstructie). Movares verzorgde het constructief ontwerp van de kappen en de passerelle. Deze vormen onderdeel van het project Sporen in Arnhem dat van Arnhem weer een knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet heeft gemaakt.

In 2011 zijn de perronkappen en de passerelle in gebruik genomen. Er waren dit jaar 158 inzendingen voor de jaarlijkse Staalprijs.

Het jury-rapport:
De nieuwe kappen en de bijpassende verkeersgebouwen vormen een mega-verbetering voor het perron, het stationsgebied én de stad Arnhem zelf.
Het project heeft overduidelijk een on-Nederlandse allure, maar is wel met Nederlandse budgetten uitgevoerd. Het is zorgvuldig ontworpen en consequent
gedetailleerd met staal als meest geëigend constructiemateriaal.
De witte kleur benadrukt de exotische sfeer van de totale ingreep van het stationsgebied.
Een knap staaltje staalbouw.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Staalpijs.