Via een snelle, comfortabele en veilige route op de fiets tussen de binnenstad van Den Haag, Ypenburg, Delft, Pijnacker en Voorburg? Dat kan sinds deze week via het Trekfietstracé. Een groot deel van deze sterfietsroute was al aangelegd, maar er ontbrak nog een belangrijk stuk. De afgelopen vier jaar is er, onder andere door Movares, hard gewerkt aan het 335 meter lange fietsviaduct over de A4. Afgelopen week werd het Jan Linzelviaduct geopend.

Den Haag wil een echte fietsstad worden, voor alle Hagenaars. De gemeente zet in op een netwerk van snelle, comfortabele en veilige fietsroutes. Om fietsen nog aantrekkelijker te maken, legt Den Haag sterfietsroutes aan. Een van deze snelle, comfortabele en veilige fietsroutes is de verbinding tussen de binnenstad en Ypenburg, het zgn Trekfietstracé. Het Trekfietstracé verbindt de binnenstad met Ypenburg en gaat vervolgens richting Pijnacker en Delft. Het tracé heeft grote raakvlakken met de Rotterdamsebaan, waar Movares ook al jaren succesvol aan werkt. Daarom is deze opdracht voor het fietsviaduct in 2016 jaar ook aan Movares gegund.

Technische aansturing

Movares leverde voor dit viaduct een belangrijke bijdrage aan het samenstellen van de technische contracteisen, verzorgde met haar specialisten de Back-Office tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase, leverde uitvoeringsspecialisten voor de las- en conserveringswerkzaamheden (zowel op de verschillende fabriekslocaties als op de bouwplaats) en ook de projectleider die namens de gemeente verantwoordelijk is voor de technische aansturing van het project leverde Movares.

Jan Linzelviaduct

Het Jan Linzelviaduct is vernoemd naar Jan Linzel, één van de Nederlandse jachtvliegers op de luchthaven Ypenburg in de meidagen van 1940 waar hij meestreed tegen de Duitse Luftwaffe. In mei 2019 is hij op 103-jarige leeftijd overleden. Lees eventueel meer over Jan Linzel op wikipedia.

Zonneboom

Bij de bouw van de brug heeft aannemer Dura Vermeer als invulling van haar EMVI-plan duurzaamheid ook gezorgd voor duurzaamheidsmaatregelen, bijvoorbeeld door de aanleg van een zonneboom. Via de zonnepanelen op de ‘boom’wordt energie opgewekt voor de verlichting van het Jan Linzelviaduct.

Bekijk ook het filmpje van de gemeente Den Haag over dit mooie viaduct.