Rail-Tech Europe 2013

Van 19 t/m 21 maart staat Movares op Rail-Tech Europe 2013, de tweejaarlijkse internationale vakbeurs voor railtechnologie. Ook houdt Diederik Verheul, innovatie- en duurzaamheidsmanager bij Movares, in de Rijtuigenloods in Amersfoort een lezing over de duurzaamheid van het spoor. Movares is te vinden bij standnummer F008.

Meer informatie Movares-deelname: Mireille Ros. Voor aanmelding zie Rail-Tech-website.

Openingstijden Rail-Tech Europe:
Dinsdag 19 maart: 10:00 – 18:00
Woensdag 20 maart: 10:00 – 20:00
Donderdag 21 maart: 10:00 16:00

Zie ook: Rail-Tech Europe 2013

—————————————————————————————————————————————————-

Duurzame voorsprong trein op auto kan beter

Wanneer haalt de auto de trein in qua duurzaamheid? Dit is het thema van de presentie van Diederik Verheul van Movares tijdens de Rail-Tech te Amersfoort op 19 maart.

Uit een studie die Movares voor Rijkswaterstaat uitvoerde naar de emissie van de weginfrastructuur en de voertuigen over de weg en een studie door Railforum voor de spoorsector blijkt dat een reis met de trein een factor vijf maal zo duurzaam is als een reis met de auto. Ook het vliegtuig heeft inmiddels de auto voor middellange afstanden – zoals bijvooorbeeld een reis van Hamburg naar München – ingehaald.

De duurzame auto zal zich de komende decennia razendsnel ontwikkelen en daardoor veel zuiniger en duurzamer worden. Als er niets gebeurt op het gebied van treinen en de bijbehorende infrastructuur, is de auto in 2050 net zo milieuvriendelijk als de trein nu. Echter, door de snelle ontwikkeling van duurzame elektrische energie door onder meer windmolens en zonnecellen zal de trein zijn duurzame voorsprong op auto alleen maar verder uitbouwen.

De trein biedt daarom volop kansen voor duurzame groei. Door een snelle invoering van duurzame energie op het spoor kan de voorsprong op de auto, ook de elektrische auto worden uitgebouwd. Movares ziet vele innovatieve mogelijkheden om de voorsprong van de trein op de auto nog verder uit te bouwen. Mogelijkheden zijn onder meer energieopslag in de trein, het hergebruiken van spoorstaven en het toepassen van innovatieve ICT-oplossingen voor het optimaliseren van de treinsnelheid. Het Green Deal-programma tussen de spoorsector en het Ministerie van IenM kan hierbij een belangrijke springplank vormen.
Voor meer informatie over deze lezing kunt u contact opnemen met:

Diederik Verheul, projectmanager Innovatie bij Movares

Diederik.verheul@movares.nl

0031653527542