De provincie Noord-Holland plaatst op 30 januari 2020 als proef een innovatieve GeluidVangrail langs de Hoeverweg (N512) in Egmond aan de Hoef.  De GeluidVangrail is een combinatie van een vangrail met een laag geluidscherm. De proef met de nieuwe GeluidVangrail duurt drie maanden. Dan moet uitwijzen of de proef ook werkelijk het geluid afkomstig van het verkeer vermindert met 1 tot 5 decibel. De GeluidVangrail is een innovatief ontwerp van Movares dat gerealiseerd is in samenwerking met de provincie Noord-Holland en Merford Noise Control.

De proef met de GeluidVangrail vindt plaats langs de Hoeverweg (N512) ter hoogte van de Winnemervaart, over een lengte van zo’n 50 meter. Onder de vangrail wordt een plaat bevestigd die het geluid naar beneden reflecteert waar het wordt geabsorbeerd door de berm. Het voordeel van deze nieuwe GeluidVangrail is dat het zowel de functie van vangrail heeft als van geluidsscherm. Daardoor neemt het minder ruimte in dan een normaal geluidscherm en het is minder kostbaar.

De provincie vergelijkt tijdens de proef de geluidsresultaten van de GeluidVangrail met een stuk weg waar een gewone vangrail staat en een stuk weg zonder vangrail. Er is bewust gekozen om de proef langs de Hoeverweg (N512) – zonder bebouwing – uit te voeren zodat de meting zo zuiver mogelijk wordt gehouden, zonder risico op ruis of reflectie. Als de proef slaagt, is de GeluidVangrail een duurzaam alternatief dat 30 jaar meegaat, veiligheid voor de weggebruiker en geluidsdemping voor omwonenden combineert.

Innovatieprijs
Het idee van een GeluidVangrail is van advies-en ingenieursbureau Movares en Merford Noise Control en won in 2018 de innovatieprijs. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de provincies Zuid-Holland en  Noord-Holland hebben in 2018 de innovatieprijs toegekend nadat beide provincies een oproep hadden gedaan om een geluidinnovatie te ontwikkelen. Van de 20 inschrijvingen heeft advies-en ingenieursbureau Movares de prijs voor Noord-Holland gewonnen en samen met Merford Noise Control het idee doorontwikkeld.

Lees ook