Movares tekent Gedragscode Duurzame Eindgebruiker

Donderdag 16 januari 2014, Vakbeurs Facilitair, FM(n) Plaza – Op uitnodiging van Kenniskring Duurzaam van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN), hield advies- en ingenieursbureau Movares een inspirerend verhaal over hoe zij renovatie heeft aangegrepen als duurzame keuze en kans voor vernieuwing. Na deze drukbezochte presentatie tekende Movares de Gedragscode Duurzame Eindgebruikers.

Adviseur Business Strategy bij Movares, Carla Molenaar, vertelde vol passie over de unieke samenwerking met de eigenaar Deka Immobilien Investment GmbH en DTZ Zadelhoff Property Management. Wat doe je als bedrijf als je huurcontract afloopt, je flexibel wilt gaan werken én wilt besparen op zowel energieverbruik als vierkante meters? Tot op heden verlengen veel bedrijven het huurcontract niet en gaan opzoek naar een kleiner, moderner pand. Om leegstand te voorkomen maakten Deka en DTZ een voorstel voor renovatie. Movares nam een onconventioneel besluit, met duurzaamheid als leidend principe.”

Het resultaat is een stap van energielabel F naar A en een Breeam score Very Good. Zo zijn alle kozijnen vervangen en is HR++ glas geplaatst. Er is geïnvesteerd in een efficiëntere koel- en warmte installatie. Movares heeft nu groene daken en verlichting op basis van daglicht. Bij de inrichting is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van grondstoffen uit de oude inrichting in combinatie met nieuwe duurzame materialen. De maatregelen leiden tot een halvering van de CO2-uitstoot.

Voorzitter Yvette Haslinghuis-Watson van de Kenniskring Duurzaam is blij met de 11e ondertekenaar van de gedragscode. Yvette: “Movares, Deka en DTZ zijn met deze samenwerking en ingrijpende renovatie een toonaangevend voorbeeld. Ik hoop dat het andere huurders inspireert om met de verhuurder in gesprek te treden over het verduurzamen van het vastgoed. Beide partijen winnen.” 

Over de gedragscode

De Gedragscode Duurzame Eindgebruiker is ontwikkeld door FMN en de Dutch Green Building Council (DGBC) en beoogt de verduurzaming van de werkomgeving te stimuleren en de verduurzaming van kantoorgebouwen te versnellen. De eindgebruiker speelt daarin een belangrijke rol. Met de Gedragscode worden eindgebruikers gestimuleerd hierin eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ondertekenaars van de gedragscode committeren zich aan het delen van de kennis en ervaring die zij opdoen in het proces van verduurzaming van de huisvesting en bedrijfsvoering van hun organisatie.

Voor meer informatie: lennart.harpe@fmn.nl of marleen.peeters@movares.nl

Ook het Dutch Green Building Council besteedt aandacht aan het ondertekenen van de Gedragscode.