Opdracht voor ontwerp fietsbrug Plofsluis

Op 7 juni ondertekenden de gemeente Nieuwegein en de Design & Construct-bouwcombinatie onder leiding van HSM B.V. het contract voor de aanleg van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Plofsluis in Nieuwegein.  Movares-architect Edwin Megens is verantwoordelijk voor de architectuur.

Over twee jaar kunnen fietsers tussen Houten en Nieuwegein gebruik maken van deze mooie en comfortabele snelfietsroute langs unieke elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. HSM is hoofdaannemer voor de fietsbrug in een combinatie met Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam (engineering), Jos Scholman Nieuwegein (GWW), ORelse (landschap) en Movares/ StudioSK (architectuur).

Goede voorbereiding
Directeur Jaco Lemmerzaal van HSM: “De gevolgde aanbestedingsprocedure biedt voor ons bedrijf de ideale mogelijkheid om onze ideeën, kennis en kunde optimaal in de praktijk te brengen. Wij zien de samenwerking met de gemeente en alle andere belanghebbenden de komende jaren met veel vertrouwen tegemoet.” Wethouder Reneé Blom-Oosterhoff: “We hebben veel zorg besteed aan een goede voorbereiding van de aanbestedingsprocedure. En ik ben dan ook blij met het resultaat. Mede dankzij financiële bijdragen van Bestuur Regio Utrecht en de provincie Utrecht krijgt Nieuwegein de beste brug.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
De nieuwe fietsbrug is een belangrijke schakel in het recreatieve netwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat zich over 85 km uitstrekt van Muiden tot aan de Biesbosch. De fietsbrug verbindt in Nieuwegein belangrijke delen van de monumentale Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals ‘de werken aan de Overeindseweg’, de Plofsluis, Fort Jutphaas en Fort Vreeswijk. De fietsbrug maakt tevens onderdeel uit van het landelijke project Fiets File Vrij. Het gaat hier onder andere om een snelfietsroute van Houten via de Plofsluis in Nieuwegein naar Utrecht-West tot Maarssen, in totaal 15 km. Deze maakt het mogelijk voor woon-werk- en schoolverkeer om sneller en veiliger tussen Houten en Nieuwegein te pendelen.

plofssluisbrug 4

Visualisaties van de nog te realiseren fietsbrug