Nieuwe stationshal Amsterdam RAI geopend

Regiodirecteuren Cees de Vries en Heike Luijten van ProRail en NS openden op 1 december de nieuwe stationshal van station Amsterdam RAI. Het station aan de Kop van de Zuidas functioneert als een receptie voor mensen die vaak voor het eerst in Amsterdam arriveren. Een ‘urban lounge’, transparant en open naar het publiek en de omgeving. De opening van deze hal is de eerste stap van een masterplan voor de totale stationsvernieuwing.

De nieuwe hal heeft een natuurstenen vloer, een spierwit plafond en een volledig glazen gevel. Door ruime vides valt er veel daglicht naar binnen. Licht is dan ook het hoofdthema van het ontwerp. Een kleurrijk accent in het nieuwe stationsdeel zijn de 2 kunstwerken van het kunstenaarsplatform Polly’s Picture Show, met als thema ‘het theater van het reizen’.

Kees de Vries ProRail + Heike Luiten NS light300x169 RAI HAL light300x169
Cees de Vries en Heike Luijten  De nieuwe stationshal

 

Uitbreiding en transformatie van metrohal en fietsenstalling

Architect Paul van der Ree ontwikkelde een totaalvisie onder regie van Ton Schaap, de gemeentelijk supervisor van het Zuidasgebied. Deze visie bevat ook de uitbreiding en transformatie van metrohal en fietsenstalling. Daar werkt het ontwerpteam nu aan.

Onderdeel van OV SAAL

De uitbreiding van het station is onderdeel van het project OV SAAL, dat is gericht op de spoorverdubbeling op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Dit project is eind 2016 afgerond. De treinen gaan in 2016 over het nieuwe spoor rijden en ook het nieuwe perron van Amsterdam RAI gaat dan in gebruik. De nieuwe perronoverkapping is nu al gereed.

Stationshal gerealiseerd door alliantie Amstelspoor

De nieuwe stationshal van Amsterdam RAI is gerealiseerd door de alliantie Amstelspoor, een samenwerking tussen ProRail en de aannemer BAM. Movares maakte het architectonisch en constructieve ontwerp voor de hal en perronkap. Allereerst in opdracht van ProRail, maar Movares speelde in alliantieverband ook een belangrijke rol in de uitwerking.