Nieuw lightrailstation Den Haag geopend

Maandag 22 augustus 2016 vond de officiële opening van het nieuwe Haags Startstation Erasmuslijn (HSE) plaats. Het metrostation heet ‘Den Haag Centraal’. Diverse betrokken partijen, zoals de gemeente Den Haag, ProRail, RET, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Movares, waren daarbij aanwezig. Na een bouwtijd van twee jaar vertrekken de eerste metro’s vanaf dit nieuwe lightrailstation Den Haag. Movares was intensief bij dit project betrokken.

De bouw van het nieuwe station werd uitgevoerd door ProRail, in opdracht van de gemeente Den Haag, RET, HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Movares maakte het technisch ontwerp (Zwarts & Jansma Architecten is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp), adviseerde onder andere over spoorbeveiliging en deed de bouwbegeleiding. Daarnaast verzorgde Movares in opdracht van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) het integraal safety management en het safety management spoorbeveiliging voor het project.

Haags Startstation Eramuslijn (HSE)

De Haags Startstation Erasmuslijn (HSE) is onderdeel van de RandstadRail metrolijn E en is het begin- en eindstation van de metroverbinding tussen Den Haag en Rotterdam. Het nieuwe station is al volledig ingericht om in de toekomst ook (incidenteel) trams vanuit Zoetermeer te kunnen laten aanlanden. Het nieuwe station is direct naast en half boven het busplatform gebouwd. De metro’s bereiken het station via een lang viaduct. Het RandstadRail-station bevindt zich langs de rand van het busplatform en hoog boven de Anna van Buerenstraat. Grote blikvanger van het station is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe startstation met de stationshal van Den Haag Centraal. Voor reizigers betekent dit dat ze snel en droog vanuit de metro naar het station kunnen lopen.

Opening nieuw lightrailstation Den Haag

Opening nieuw lightrailstation Den Haag 2

Meer informatie: Jerry van Veenendaal en John Zabicki

Bannerfoto: ProRail.