Netwerkbijeenkomst ‘Veiligheid in de keten’

Van ontwerp naar werkvoorbereiding, uitvoering en beheer & onderhoud

Op 3 november kwamen KAM-managers  en veiligheidskundigen uit de spoorbranche samen bij Movares voor het thema ‘Borgen van veiligheid in de keten, van ontwerp naar werkvoorbereiding, uitvoering en beheer &  onderhoud’. Deze branchebrede  bijeenkomst was samen met ProRail georganiseerd. Pier Eringa namens ProRail, Johan v.d. Elzen namens NL ingenieurs en Jan Vos namens Bouwend Nederland gaven hun visie over het onderwerp ‘Veiligheid in de keten’.

Het doel van deze middag was samen van gedachten te wisselen hoe we ‘veiligheid met een glimlach’ in de branche kunnen realiseren. Denk daarbij aan :

  • Elkaar inspireren en helpen.
  • Van constateren en rapporteren en dan doorpakken naar ‘Wat kan en ga “ik” zelf doen?’
  • Creëren van een veilige omgeving om samen te zoeken naar oplossingen i.p.v. ‘wijzen naar elkaar’.
  • Netwerken om elkaar beter en sneller te vinden bij veiligheidsdilemma’s.

De deelnemers was gevraagd om foto’s in te sturen van onveilige of bijzondere situaties t.a.v. veiligheid. Aan de hand van foto’s van deze (on)veiligheidssituaties en het bijbehorende verhaal werd gediscussieerd waar in de keten de oorzaak ligt, hoe we dat kunnen voorkomen en vooral wat kan/moet iedereen daar zelf aan doen. Het beeld van de samenhang die er moet zijn in de keten om veiligheid op en rondom het spoor te verhogen, is op deze manier letterlijk goed aan de orde gekomen.

Het was een  nuttige bijeenkomst met een glimlach onder het gastheerschap van Movares. Het panel kreeg een foto mee als reminder om veiligheid op de agenda te houden, te gebruiken als voorbeeldcase om met elkaar veilig werken mogelijk te maken.

 

Veiligheid in de keten - Netwerkbijeenkomst 03112015.12a Veiligheid in de keten - Netwerkbijeenkomst 03112015 - Steiger op 3 plankjes
Johan v.d. Elzen (NL ingenieurs), Pier Eringa (ProRail) en Jan Vos (Bouwend Nederland) De foto-reminder om veiligheid op de agenda te houden.

 

De volgende bijeenkomst wordt samen met Volker georganiseerd.

Bekijk hier de presentatie.


Foto’s: