Movares wint internationale architectuurprijs

‘Architectuur verbonden met het landschap’

 

Twee ontwerpen van Movares hebben een toonaangevende internationale prijs gewonnen op het gebied van spoorwegarchitectuur, de Brunel Award. Beide ontwerpen werden in opdracht van ProRail gemaakt door studioSK, de ontwerpstudio van Movares. Op 14 oktober vond de uitreiking van de Brunel Award Design Competition in Washington plaats.

Eén award was voor de tunnelgebouwen Drontermeer, ontworpen door architect Tjerk van de Lune en landschapsarchitect Geert de Vries. De tweede award was voor station Emmen-Zuid, een ontwerp van architecten Nienke van de Lune en Paul van der Ree. Beide gebouwen zijn specifiek ontworpen voor hun directe omgeving. In totaal waren er 150 inzendingen van 43 organisaties uit vijftien landen.

 

Tunnelgebouwen Drontermeer

De tunnelgebouwen Drontermeer vormen  onderdeel van de in aanbouw zijnde Hanzelijn. Het bijzondere aan de gebouwen is dat de locatie voor een groot deel het ontwerp heeft bepaald. Architect Tjerk van de Lune: “We hebben bij het ontwerp veel rekening gehouden met de omgeving. Zo doorsnijdt het tracé aan de westzijde het Revebos. Om te voorkomen dat het bos voorgoed in tweeën gesplitst zou worden,  hebben we  het gebouw aan de westzijde zo lang en smal mogelijk gemaakt. Op die manier konden we een faunapassage van 25 meter creëren tussen de tunnelmond en het gebouw. Met een verwijzing naar het landschap  hebben we gekleurd beton gebruikt, in dezelfde kleurstelling als de daken van de omliggende boerderijen.”

 

Station Emmen-Zuid

Station Emmen-Zuid viel in de prijzen in de categorie “Rail Stations”. Het is de eerste halte in Nederland die een wachtruimte voor bus- en treinreizigers combineert. Direct voor het station ligt een fietsbrug en onder het station loopt een viaduct voor autoverkeer. Architect Nienke van de Lune: “Ons doel was om reizigersstromen samen te brengen. Zo kunnen mensen makkelijker en effectiever overstappen. Door deze compacte opstelling is de sociale controle ook groter; reizigers bevinden zich in een prettige en vooral veilige omgeving waarbij ‘zien en gezien worden’ het uitgangspunt is.”

 

Brunel Awards

De Brunel Awards werden in 1985 voor het eerst uitgereikt en zijn vernoemd naar de Britse spoorwegontwerper, innovator en architect  I.K. Brunel. Het doel van de Awards is om esthetische kwaliteit, klantgerichtheid en duurzaamheid in projecten te bevorderen. Er wordt gekeken naar architectuur, treinen, infrastructuur en milieu. Movares won al vaker een Brunel Award, zoals in 2005 voor het ontwerp van paviljoenskap Zwolle.

 

Meer over de Brunel Awards

 

Download de foto’s op groot formaat door er op te klikken en op te slaan (gebruik toegestaan o.v.v. Movares)

Tunnel Drontermeer Brunel award 2011 (foto Ben Vulkers)


Emmen Zuid Brunel award 2011 (foto Liesbeth Dingelmans)