Movares verzorgt het constructieve ontwerp van bijzonder kinetisch kunstobject Echo

Op 15 november is het bijzondere, draaiende Kunstwerk ‘Echo’ van Kunstenaar Zoro Feigl officieel onthuld. Echo hangt en draait in het vernieuwde Rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag. Movares heeft het constructief ontwerp van het Kunstwerk verzorgd.

 

Met het idee van de kunstenaar als vertrekpunt, heeft Movares gekeken naar materialisering van het kinetische object en de mogelijkheden om de vier ringen van dit bijzondere Kunstwerk op te hangen, te verbinden en aan te drijven.

Dertien miljoen wisselingen
In FEM-software (eindige elementen methode) is een dynamisch model van het Kunstwerk opgesteld, waarmee de bewegingen van het kunstwerk zijn gesimuleerd. Met deze simulaties hebben we bepaald welke krachten er in het object optreden, voor verschillende materiaalvarianten en dwarsdoorsnedes van de ringen. Vanwege het enorme aantal spanningswisselingen, meer dan dertien miljoen maximale wisselingen per vijfentwintig jaar, speelde vermoeiing een grote rol. Daarom is gekozen voor kunststof buizen. Ook het ontwerp van de verbindingen tussen de ringen en de ophanging van het Kunstwerk in het gebouw heeft Movares uitgewerkt.

Samenwerking
Echo is tot stand gekomen dankzij Kunstenaar Zoro Feigl, het constructief ontwerp van Movares en bijdragen van CEEMO engineering, Van Bodegraven Elektromotoren, Naaijkens ID, Levtec, DGMR, Height Specialists, BAM en Oscar Peters als partner in art, maar ook vele anderen.

Lees hier het artikel ‘Kunstwerk in Rijnstraat 8 draait veilig op veertig meter hoogte‘ verschenen op Architectenweb.nl.

Meer informatie:  László Vákár