Oprichting Kenniscentrum Wissels

Movares heeft een Kenniscentrum Wissels opgericht, waarmee het ProRail, spoorbedrijven en opdrachtgevers voor lightrail ondersteunt. Wissels zorgen nog altijd voor een substantieel percentage van de storingen op het spoorwegnet. De specialisten van het Kenniscentrum ontwerpen geïntegreerde wissels in 3D, zodat de industrie ‘foutloze’ wissels kan bouwen en waardoor het aantal storingen aanzienlijk vermindert.

Gerrit van Ettekoven, adviseur Bovenbouwconstructies bij Movares: “Voorheen werd een wissel nog gezien als een samenstelling van verschillende onderdelen. Zowel ProRail als opdrachtgevers in het stadsvervoer willen meer toe naar een meer turn-key principe, dus dat het een product DAT bij afname zonder verdere zorgen meteen functioneert.”

Kenniscentrum
In de benadering van het Kenniscentrum Wissels is een wissel een onderdeel van de railinfrastructuur dat zo ontworpen is dat het ‘plug and play’ eigenschappen heeft. Daarnaast kan het vrijwel zonder verstoringen functioneren. Jos Burgemeester, manager engineering Baan en Spoorwegbouw: Jos Burgemeester, verantwoordelijk voor de engineering van het Kenniscentrum Wissels bij Movares: “Een auto koop je ook niet in de vorm van losse onderdelen, waarom zou je dat dan wel met een wissel doen? Wij leveren als eerste in Europa een geïntegreerd ontwerp op basis waarvan de industrie eenvoudig en snel een foutloos wissel bouwt.”

Van Ettekoven vult hem aan: “In het Kenniscentrum Wissels worden wissels in 3D gemoduleerd. Daarmee kunnen we controleren of alle componenten in elkaar passen en goed samenwerken. Ook willen we vanuit het dit kenniscentrum ProRail ondersteunen in de aanbestedingsprocedures”, aldus Van Ettekoven.

Advies
Doel van het Kenniscentrum Wissels Nederland is kennis op het gebied van wissels ontwikkelen, beheren en borgen. Door alle kennis te bundelen in één centrum kunnen de adviseurs en ingenieurs snel reageren op de wensen en vragen van marktpartijen, onder meer opdrachtgevers voor heavy rail en light rail, aannemers, de industrie en spoorbeheerders.

Kenniscentrum Wissels op SpoorPro