Movares Bruggendag, verrassend, gezellig en leerzaam!

Graag verwelkomen we je uit voor de Bruggendag op 31 oktober bij Movares. Een middag waarin we samen kijken naar uitdagingen en oplossingen die op ons af komen op het gebied van vaste en beweegbare bruggen. Tijdens de bruggendag kun je deelnemen aan interactieve workshops. Op de virtuele markt in ons bedrijfsrestaurant ontmoet je interessante spelers binnen de bruggenwereld.

Virtuele markt, neem een kijkje in de virtuele bruggen wereld! (hele middag)
Zowel virtual reality als mixed reality bieden nieuwe mogelijkheden voor het visualiseren van ontwerpen en simulaties die processen efficiënter maken en ontwerpen veiliger. De virtuele markt geeft een inkijkje in de manier hoe deze technieken nu al worden ingezet.

Bekijk het volledige programma hieronder of meld je direct aan:

Meld je hier aan

Workshop 1: Afsluiting Merwedebrug…..over perspaniek en risico’s, hoe te voorkomen

Arjen Steenbrink, Register ontwerper stalen bruggen, onderzoeker Merwedebrug
In oktober 2016 wordt de Merwedebrug afgesloten voor al het vrachtverkeer. Er zou sprake zijn van haarscheurtjes. Expert spreken dan van een restlevensduur van de brug van 6 dagen. Hoogleraar constructieleer Rob Nijsse van de TU Delft zegt hierover in de uitzending: “Nederland is hier door het oog van de naald gegaan.” De transportsector lijdt naar eigen zeggen een half miljoen schade per dag, er worden 52 schadeclaims ingediend bij RWS. De totale maatschappelijke schade loopt op tot een enorm bedrag. Tijdens deze workshop zoomen we in om de constructieve vermoeiingsproblematiek en oplossingen van de Merwedebrug. Ook gaan we in op aanbevelingen van onderzoekers om de maatschappelijke impact te beheersen. Bent u al beheerder voorbereid op onverwachte calamiteiten, weet u zeker dat u geen Merwede debacle staat te wachten? Een fascinerende workshop over de feiten, en niet de fabels.

Workshop 2: (On)mogelijkheden van brugontwerpen met 3D beton, IFD, Cradle-2Cradle

Edwin Megens, Architect bij StudioSK en voorzitter van het Platform Fiets+Voetbruggen.
Nieuwe materialen en productietechnologieen maken spectaculair nieuwe brugontwerpen mogelijk. Maar ook is er de opkomst van IFD principes, industrieel, flexibel, demontabel bouwen. Edwin gaat met u in gesprek over de functie van een brug. Hij neemt u mee langs (inter)nationale fascinerende brugontwerpen, met 3D printing, C2C, IFD, staal, beton of hout. Is een brug een verbinding van oever naar oever, of een landmark, of een standaard fabrieksproduct of bron voor innovatie?

Workshop3 : Vervangen artificial intelligence en drones een inspecteur, ja of nee?

John van Dijk, Senior adviseur assetmanagement bij Movares met GeoZICHT en Sobolt
Provincie Overijssel heeft een innovatie opdracht gegeven aan de markt, om met machine learning, artificial intelligence, in combinatie met drone inspecties van bruggen, een conditiemeting uit te voeren. Zo kunnen mogelijk inspecties veel sneller en veiliger worden uitgevoerd. OF beter? Gaat de computer de mens vervangen als inspecteur? U gelooft uw eigen ogen niet bij deze workshop. Na een korte inleiding over het innovatie onderzoek, gaat u een drone inspectie bijwonen. Ga in discussie over deze ontwikkeling, zijn inspecteurs overbodig in de toekomst of juist niet?

Workshop 4: Bewegingswerken met CE markering: handhaven in plaats van vernieuwen!!

Anton van ’t Klooster, Senior constructeur beweegbare bruggen
Bij grote aanpassingen aan beweegbare bruggen is de beheerder verplicht te voldoen aan de machinerichtlijn. Ook willen beheerders zelf graag een CE markering. Als het bewegingswerk van een beweegbare brug nog in goede conditie is, kan behoud daarvan een duurzame en goedkope optie zijn. In dat geval moet worden aangetoond dat het bewegingswerk de toetsingen uit NEN 6786 (de VOBB) doorstaat. Ga daar maar aanstaan! Immers, bij rechttoe-rechtaan rekenen blijft er van de meeste bewegingswerken niet veel meer over.
Movares heeft een stappenplan opgesteld en rekenmethoden en ontwerpaanpassingen uitgedacht waarmee de kans sterk wordt vergroot dat veel, of zelfs alle onderdelen van bestaande bewegingswerken aantoonbaar voldoen bij toetsing en daarmee gehandhaafd kunnen blijven. Tijdens de workshop ontvangt u dit stappenplan en hopen we op kritische vragen en praktische suggesties voor verdere verbetering van het plan. Zo ontstaat een duurzaam alternatief, handhaven in plaats van vernieuwen!

Workshop 5: circulaire bruggen, nu al te bouwen, dus waarom niet?

Bert Hesselink lid stuurgroep IFD/NTA, voorztitter IABSE en Bart van Leeuwen programmamanager circulair ontwerpen en lid algemeen bestuur Bouwen met Staal
Tijdens deze workshop zoomen we allereerst kort in op circulariteit, wat zijn circulaire principes. Een fascinerende ontwikkeling is IFD: Industrieel Flexibel en Demontabel, standaardisatie van interfaces van alle elementen van beweegbare bruggen, of het nu beton of staal betref. Onderzoekers van het IFD programma willen graag met u in gesprek gaan over (on)mogelijkheden van IFD, presenteren de aanpak van de nederlandse technische afspraak (NTA)en laten enkele praktijkvoorbeelden zien van circulaire brug ontwerpen en een circulair viaduct.

Workshop 6: Veilige brugbediening op afstand dankzij bruggensimulator…;

Team virtueel ontwerpen Movares
Tegenwoordig is de virtuele wereld niet meer weg denken uit onze echte belevingswereld. Je kunt geen interieurprogramma op televisie meer voorstellen waarin er niet met een visualisatie de aanpassingen aan een woning in beeld gebracht worden. Dit om je zekerder te voelen in de keuzes die je moet gaan maken en je alvast het gevoel te geven van ja, dit wil ik. Dat gevoel en die beleving, daar willen we u graag in meenemen en laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van het gebied van 3D ontwerp en visualisatie bij bruggen en de bediening op afstand. Een onderwerp dat veel aandacht krijgt, want bruggen moeten veilig kunnen worden gebruikt en bediend. U gaat zelf in een bruggensimulator de brug bedienen. Kunt u die brug veilig bedienen? En welke storing is nu specifiek het probleem waarom de brug niet meer dicht wil? Ontdek tijdens deze interactieve workshop hoe visualisatie in uw projecten een rol kan spelen om tot de juiste ontwerpkeuzes te komen.

Workshop 7: Lagere onderhoudskosten dankzij sensoren?

Jacques Montijn Senior consultant beweegbare bruggen
Met sensoring kom je meer te weten over een kunstwerk zonder dat je zelf daarbij (permanent) aanwezig hoeft te zijn. Het is een hulpmiddel om voorspelbaar onderhoud te verbeteren en de levensduur van bruggen te verlengen. Sensoring begint met de vraag waar doe je het voor? Tijdens de workshop delen we praktijkervaringen over soorten sensoren, wijze van aanbrengen van een meetsysteem, data verzamelen en verwerken en informatie-analyse. We laten ontwikkelingen zien op het gebied van artificial intelligence en natuurlijk ziet u verschillende soorten sensoren en praktijkopstellingen. Wat zijn de kosten en baten? Met welke risico’s moet u rekening houden? Ook in de aandrijving van beweegbare bruggen zijn vele sensoren mogelijk, we tonen u de functie ervan en gaan in op de juiste werkwijze om met sensoren uw assetmanagement te verbeteren.

Workshop 8: De Energieneutrale brug! Zo doen we dat.

Edwin Megens, Architect bij StudioSK en voorzitter van het Platform Fiets+Voetbruggen.
De eerste energieneutrale brug in Nederland is alweer 7 jaar geleden geopend: de Ramspolbrug. En met succes. Tijdens deze workshop zoomen we in op alle mogelijke maatregelen om beweegbare bruggen om te bouwen naar energieneutrale beweegbare bruggen. Hebt u zelf ervaringen en innovaties om te delen, deel die praktische kennis dan tijdens deze workshop met andere deelnemers. De workshop wordt geleid door ir Edwin Megens, architect van de Ramspolbrug en inspirator op het gebied van energieneutrale infrastructuur.

Workshop 9: Veilig op afstand bedienen van bruggen? Onderzoeksraad voor de Veiligheid!

Harm Folkerts, Adviseur Infra Installaties en Machineveiligheid
De onderzoeksraad voor de Veiligheid publiceerde op 4 september haar rapport over de veiligheid van op afstand bediende bruggen, naar aanleiding van ongevallen bij beweegbare bruggen in gemeente Zaanstad. Tijdens deze workshop zoomen topexperts op het gebied van beweegbare bruggen samen met u in op risico’s van de bediening van beweegbare bruggen en bespreken we praktische veiligheidsmaatregelen. Deze liggen op het gebied van human factors, camerabediening, verkeersmaatregelen etc.

 

Tijdstip Workshop Details
13:30 – 14:00 uur Virtuele markt Ontvangst. Neem een kijkje in de virtuele bruggen wereld! (hele middag)
14:00 Welkom Start programma/ aftrap
14:15 – 15:00 uur Workshops Sessie 1
 • Afsluiting Merwedebrug…..over perspaniek en risico’s, hoe te voorkomen?
 • (On)mogelijkheden van brugontwerpen met 3D beton, IFD, Cradle-2Cradle
 • Vervangen artificial intelligence en drones een inspecteur, ja of nee?
 • Virtuele markt
15:15 – 16:00 uur Workshops Sessie 2
 • Bewegingswerken met CE markering: handhaven in plaats van vernieuwen!
 • Circulaire bruggen, nu al te bouwen, dus waarom niet?
 • Lagere onderhoudskosten dankzij sensoren?
 • Virtuele markt
16:15u-17:00u Workshops Sessie 3
 • De Energieneutrale brug! Zo doen we dat
 • Veilig op afstand bedienen van bruggen? Onderzoeksraad voor de Veiligheid!
 • Veilige brugbediening dankzij bruggensimulatoren?
 • Virtuele markt
17:00u Netwerkborrel

Locatie: Movares hoofdkantoor, Daalseplein 100, Utrecht
Datum:  donderdag 31 oktober 2019
Tijdstip: 14:00 uur – 17:00 met aansluitend een borrel

Meld je hier aan

We ontvangen je graag op 31 oktober, tot dan!