Het aantal treinreizigers blijft de komende jaren groeien en daarom gaan er meer treinen rijden. Aan het eind van de dag wordt een deel van deze treinen geparkeerd, schoongemaakt en onderhouden op het opstelterrein Eindhoven. De behoefte aan ruimte daarvoor wordt groter dan wat er nu beschikbaar is. Daarom is aannemer Dura Vermeer eind 2020 al begonnen met het uitbreiden van het terrein aan de zijde van de Fuutlaan, ter hoogte van de tennisvelden. Nu Dura Vermeer klaar is, bereidt VolkerRail de laatste fase voor.

PHS Eindhoven: laatste fase ombouw gestart

Van zondagochtend 23 april  tot dinsdagochtend 26 april 2022 is in een treinvrije periode gestart met de realisatie van de laatste fase van PHS Eindhoven. Deze fase duurt tot oktober van dit jaar. In deze periode wordt het aantal reinigings- en servicesporen achter de voormalige Van Gend & Loos-gebouwen op het emplacement in Eindhoven omgebouwd van vier naar drie, om zo ruimte te maken voor bredere serviceperrons tussen de sporen. Deze zijn bovendien lager, zodat het voor NS-medewerkers eenvoudiger wordt om aan het einde van de dag de opgestelde treinen schoon te maken. De overgebleven sporen worden verlengd, zodat het verlies in opstelcapaciteit voor een deel gecompenseerd wordt. In de treinvrije periode zijn de aansluitingen van de bestaande reinigings- en servicespoor gesloopt en is een start gemaakt met de toekomstige spooraansluitingen van de nieuwe situatie. De omgebouwde situatie wordt in een treinvrije periode eind oktober in dienst gesteld. De werkzaamheden worden uitgevoerd door VolkerRail. Movares heeft van deze fase het ontwerp gemaakt, de eisenspecificatie voor de bouw opgesteld en begeleidt nu de realisatie (incl. het testen en in dienst stellen van de treinbeveiliging).

Bouwmanager Piet Versteden van ProRail na afloop van de buitendienststelling: “Mooi op tijd in dienst, wat kleine uitdagingen maar (wederom) goed gelopen”

Drie fases opstelterrein Eindhoven

Het opknappen van het opstelterrein in Eindhoven gebeurt in drie fases omdat er ook tijdens de werkzaamheden de gelegenheid moet zijn om treinen te parkeren en te onderhouden. Elke fase heeft een eigen locatie en eigen planning. In fase 1 en 2 werkte Dura Vermeer aan het opstelterrein. In twee eerdere fases is het opstelterrein aan de Fuutlaan uitgebreid met vijf nieuwe opstelsporen (foto) en zijn zes oude opstelsporen op het emplacement ‘de Tuin’ vervangen door vier lange opstel- en service sporen en een korte opstelspoor met per saldo meer capaciteit voor opstellen en onderhouden van reizigersmaterieel. Van de eerdere fase Fuutlaan (M4) heeft Arcadis de engineering verzorgd. Van ‘de Tuin’ (M1 ) heeft Movares de volledige engineering verzorgd. Het aanbestedingsdossier voor M4 en M1 is in een samenwerking tussen ProRail Arcadis en Movares opgesteld. Movares heeft voor de twee eerdere fases de uitvoering begeleid en (deels in samenwerking met Arcadis) de treinbeveiliging ontworpen, getest en in dienst gesteld.