De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de verbetering van het openbaar vervoer tussen Huizen en Hilversum. Op 11 december is een grote mijlpaal behaald in dit project. De vrijliggende busbaan tussen Hilversum en de A27 is officieel in gebruik genomen!

 

Verbetering van het openbaar vervoer tussen Huizen en Hilversum

Een betrouwbare ov-verbinding is enorm belangrijk voor de regio. Het gaat niet alleen om snelheid, maar vooral ook om betrouwbaarheid. Tot voorkort konden de bussen de dienstregeling niet waarmaken doordat ze te vaak vaststaan. Met name in Hilversum is veel oponthoud. De HOV-bus heeft na ingebruikname van de busbaan een vaste reistijd tussen Huizen en Hilversum van 21 minuten. Sneller dan de voormalige verbinding en vooral een stuk betrouwbaarder.

Project HOV ’t Gooi

Dit project zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio maar ook voor een belangrijke natuurverbinding. Er moesten in Hilversum dan ook drie grote civiele werken uitgevoerd worden. De eerste is een onderdoorgang onder de spoorlijn en nieuwe busbaan door in de Oosterengweg, een belangrijke schakel in de oostelijke ringweg. De 249 meter lange onderdoorgang is uniek omdat die dubbellaags is; de auto’s rijden in de onderste buis en fietsers en voetgangers gaan door de buis daarboven. Deze onderdoorgang is afgelopen augustus al open gegaan.Daarnaast is er ter plaatse van natuurgebied Anna’s Hoeve ook een natuurbrug gekomen over het spoor en de naastgelegen busbaan en weg . Tenslotte een fly-over waarmee de busbaan bij de A27 het spoor kruist.  Movares is in Hilversum vanaf 2012 betrokken bij het project door het maken van ontwerpen, uitvoeren van allerlei onderzoeken, het opstellen van de contractstukken en het begeleiden van de uitvoering. Daarnaast hebben wij ook voor de aanpassingen in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren de ontwerpen gemaakt.

Een bijzondere samenwerking

Project HOV in ’t Gooi is een uitdagend project met veel belangen, veel stakeholders en grote inbreng van omwonenden. Bijzonder is de manier waarop we samenwerken. We zijn allemaal projectpartners in plaats van opdrachtnemers. Provincie, gemeenten, ProRail, aannemers en Movares: we zetten ons allemaal in voor het gezamenlijke belang.

Lees meer over dit project en de samenwerking in het Movares Magazine.