Internationale prijs voor stationsgebied Helmond

Het project ‘Stationsgebied Helmond’ heeft de Brunel Award 2014 gewonnen, een prestigieuze internationale prijs op gebied van spoorweggerelateerde architectuur. De prijs werd woensdag 15 oktober in de Zuiderkerk te Amsterdam uitgereikt aan de opdrachtgever van het project, gemeente Helmond. Stationsgebied Helmond is een ontwerp van StudioSk, de ontwerpstudio van Movares, en de afdeling Stedenbouw van de gemeente Helmond.

Jury
De jury van de Brunel Awards stond dit jaar onder voorzitterschap van rijksbouwmeester Frits van Dongen. Volgens Van Dongen hebben de Brunel Awards grensoverschrijdend belang. ‘Het stimuleert de kwaliteit van alle vormen van spoorarchitectuur in de hele wereld.’

Bijzonder project
Volgens Paul van der Ree, de projectarchitect namens StudioSk, Movares, is stationsgebied Helmond een bijzonder project. ‘Het stationsgebied van Helmond staat model voor het Nieuwe Reizen, zeg maar het station van de toekomst. Van de oude stationsvoorzieningen ziet de reiziger straks vaak alleen nog de hal en de kaartjesautomaat, daarmee verandert vorm en functie van het station. Movares heeft een design strategie ontwikkeld waarmee we het stationsgebied van de toekomst vormgeven door het zgn. ‘landscaping the station’. Hierin speelt de architectuur niet langer de hoofdrol maar de integrale aanpak van alle stationselementen in de stationsomgeving.’

Brunel Awards
De Brunel Awards zijn internationale aanmoedigingsprijzen voor opdrachtgeverschap in spoorwegarchitectuur en design. Het is een belangrijke stimulans voor de esthetische kwaliteit, klantvriendelijkheid en duurzaamheid in de spoorwegarchitectuur.
De Brunel Awards Competitie wordt eens in de drie jaar georganiseerd door de Watford Group en Union International de Chemin de Fer (UIC). Dit jaar ondersteunen o.a. ProRail, NS en Movares deze editie ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het Nederlandse spoor.
De Brunel Awards Competitie kent o.a. de categorieën stationsgebouwen, industrieel ontwerp en kunst. Daarnaast kent de competitie een ‘Overall Jury Award’ voor de organisatie of het land dat de beste resultaten heeft bereikt in ten minste drie van de vier categorieën. Er zijn bijna 100 inzendingen ingestuurd uit 14 landen, niet alleen uit Europa, maar ook o.a. uit Japan en de Verenigde Staten.

In de pers: Overall Brunel Jury Award voor ProRail en NS

ProRail, NS en enkele gemeenten hebben samen de “Overall Brunel Jury Award” ontvangen voor “het consistent hoge niveau van ontwerpkwaliteit op alle gebieden, variërend van grote tot kleine stations, stationsvernieuwing en de inpasbaarheid van stations in de omgeving. Niets is standaard. Over alle details is nagedacht”, aldus de jury. “Deze ‘Dutch Style’  is uniek in de wereld qua consistentie.” De stations Almere Poort, Maastricht Noord, Rotterdam Centraal, Groningen Europapark, stationsomgeving Helmond, Westervoort, Dronten, Halfweg, Kampen Zuid, Lelystad, Nijmegen – Lent en Alphen aan den Rijn zijn in deze categorie genoemd. Ook het project Stationsmeubilair, ecoduct Weertbergen, fietsenstalling Castricum en het Hanzelijn Landschapsontwerp vallen onder deze eervolle prijs.

Lees meer op ProRail.

Movares is er trots op dat ze een aandeel mocht leveren bij het overgrote deel van deze projecten. Wij feliciteren onze opdrachtgevers met deze prachtige oeuvreprijs!