Het weer wordt extremer, wat kunnen we doen om de gevolgen te beperken?

Op donderdag 18 januari werd Nederland getroffen door een fikse storm die, naast persoonlijke ongelukken ook veel schade en overlast veroorzaakte. Het regent de laatste jaren vaker harder en hittegolven komen vaker voor. Het KNMI presenteerde op 17 januari de laatste analyses waaruit blijkt dat het weer extremer aan het worden is. De temperatuur tijdens warmste dagen van het jaar neemt duidelijk toe. Koudegolven daarentegen komen juist minder vaak voor.

Ook extreme neerslag neemt toe, met name tijdens hevige onweersbuien in de zomer. Dit heeft de afgelopen jaren regelmatig geleid tot ernstige wateroverlast, waarbij zelfs snelwegen onder water liepen. Waarschijnlijk neemt daardoor ook het aantal blikseminslagen toe, wat gevolgen kan hebben voor treinen en stroomvoorzieningen.

Overheden zijn tegenwoordig verplicht om dit soort risico’s in kaart te brengen door middel van de Stresstest Light. Movares helpt u hier graag mee zodat duidelijk is welke gevolgen het extreme weer voor u en uw stad kan hebben. Wij doen dit door u in een korte training te leren hoe dit moet. We leren u ook hoe u dit zelf kunt doen, zodat u bij geüpdate klimaatscenario’s zelf in kaart kunt brengen wat dit betekent. Onderdeel van de cursus is het organiseren van een workshop binnen uw organisatie om de resultaten te bespreken, te valideren en te delen. Ook helpen wij u aan handelingsperspectieven.

Wilt u daarna dieper op een aantal weersextremen ingaan? Dan helpen wij u daar ook graag bij middels onze Stresstest Plus. Onderdeel daarvan is bovendien een risicodialoog, waarbij we ook actoren van buiten uw organisatie betrekken om samen in beeld te brengen welke gevolgen nog wel en welke niet meer acceptabel zijn. Hieruit volgt een prioritering van te nemen maatregelen.

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u contact opnemen met Mathijs van Vliet, adviseur water, klimaat en duurzaamheid bij Movares

Lees meer over KNMI trends in weerextremen en temperatuurrecords