Op vrijdag 2 december 2022 werd de Nelson Mandelabrug afgesloten voor al het verkeer wat gebruikt maakt van de brug. Scheuren in de constructie zorgden namelijk voor een onveilige situatie. Er zijn direct maatregelen getroffen om de constructieve veiligheid van de brug te verbeteren. Ondertussen kijkt gemeente Zoetermeer ook naar de toekomst.

 

Scheuren in de constructie

Na uitgebreid onderzoek naar de scheuren in de brug kwam vanuit Rijkswaterstaat het spoedadvies om vóór 1 januari 2023 maatregelen te treffen om de brug structureel veilig te maken. Vooral langdurige kou zou de scheuren kunnen vergroten. Het moest daarom snel gebeuren. Na het uitwerken van verschillende scenario’s is ervoor gekozen de brug te ontmantelen, de kap te verwijderen en de brug met een andere constructie veilig te houden.

Movares geeft constructief advies

De gemeente Zoetermeer, eigenaar en beheerder van de brug, heeft Movares gevraagd voor het constructief advies, technisch management en voorbereidende werkzaamheden. We hebben dan ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de oplossingen voor de constructieve problemen waar de brug mee kampt. Gedurende het hele traject werken we intensief samen met stakeholders als Rijkswaterstaat, ProRail, NS, HTM, nutsbedrijven en aannemers.

Grote opgave in korte tijd

Tussen Kerst en Oud & Nieuw is een grote stap gezet. In drie dagen tijd is het brugdeel boven de snelweg uitgenomen en vervangen door een tijdelijke hulpbrug. Om dit voor elkaar te krijgen is de A12 tussen Den Haag en Gouda gedurende die drie dagen helemaal afgesloten geweest.De brugdelen boven de spoorlijn Den Haag -Gouda (inclusief het station Zoetermeer), boven RandstadRail (inclusief station Driemanspolder) en boven een gemeentelijke hoofdweg konden voorlopig behouden blijven. Deze brugdelen worden ondersteund met een stalen hulpconstructie. Er wordt hard gewerkt om te zorgen dat de Mandelabrug later in januari weer veilig gebruikt kan worden en dat de stations Zoetermeer en Driemanspolder weer open kunnen.

Toekomstplannen voor de Nelson Mandelabrug

Zodra alle maatregelen getroffen zijn en de brug weer gebruikt kan worden is deze voor de komende periode veilig. Ondertussen gaat Gemeente Zoetermeer verder met de plannen voor een nieuwe fietsbrug en bushaltes boven de A12, waardoor het een beter ov-knooppunt zal worden. Deze nieuwe fietsbrug kan ook tijdelijk gebruikt worden door voetgangers en tijdelijk worden aangesloten op het station. Dit zal volgens de huidige planning over drie jaar klaar zijn. Daarna kan de Nelson Mandelabrug worden gerenoveerd en dienst gaan doen voor voetgangers en als stationshal.