HeHe hijskraan Public Works

De stichting Kunst in het Stationsgebied presenteerde van mei tot oktober 2016 Public Works. 
Zes zeer uiteenlopende, internationale kunstprojecten in de openbare ruimte van het grote
Utrechtse stationsgebied.

“De enige ruimte die nog vrij was, was de verticale ruimte”

Het laatste kunstwerk van Public Works is voltooid. Sinds deze week staat de hijskraan Gone with the Wind van het kunstenaarsduo HeHe op de Croeselaan in Utrecht. Tegenover het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs is een fluoriserend rode hijskraan verrezen. Met een hoogte van zo’n 20 meter en een giek van 19 meter, lijkt het alsof deze sculptuur hier thuishoort. Maar dit kunstwerk – dat langzaam met de wind meedraait – is geen onderdeel van de verbouwing van het Utrechtse stationsgebied, maar van het kunstproject Public Works.

Op het eerste gezicht lijkt het een gewone kraan. Maar wie goed kijkt, ziet dat hij eindigt in een ontrafelde vorm, als een bliksemschicht. Het gecontroleerde van een grote bouwoperatie slaat hier om in een ongetemde energie van verandering waarvan het einddoel onzeker is. Het kunstwerk is een visuele herinnering aan het feit dat wat we bouwen altijd tijdelijk is, Gone with the Wind staat voor de vergankelijkheid en fragiliteit van elke verbouwing die we ondernemen, hoe groot die ook mag zijn.

Heiko Hansen en Helen Evans staan bekend om hun werken waarin ze de relatie onderzoeken tussen het individu en zijn architecturale en stedelijke omgeving. Hun interventies raken vaak thema’s aan als licht- en luchtvervuiling, massaal energieverbruik en de onstuitbare stad. Hun werk past naadloos in het concept van Public Works, waarbij de kunstenaars zich verhouden tot de hectiek en dynamiek in het Utrechtse stationsgebied. Het kunstwerk valt zowel overdag als in de avond onbetwistbaar op!

Movares heeft met kennis een sponsorbijdrage geleverd aan dit project. Wij hebben de kunstenaars advies geleverd over de mogelijkheden in het stationsgebied, constructief advies en constructieve berekeningen.

Lees hier het artikel in de Kunstkrant.

public-works-2016-hehe-hijskraan-opbouw-c-frans-hofmeester public-works-2016-hehe-hijskraan

 

 


Meer informatie: http://www.publicworksutrecht.nl/kunstenaars/hehe/ 
Bronvermelding foto: Aafke Holwerda