Groene Bouwhekken sieren de Van Sijpesteijnkade in Utrecht

Met de opening van het nieuwe Jaarbeursplein in het vooruitzicht, verdwijnt stukje bij beetje de bouwplaats en daarmee ook de Groene Bouwhekken die sinds 2015 letterlijk kleur brachten in het Utrechtse stationsgebied. Toch sieren de Groene Bouwhekken sinds vorige week weer de Van Sijpesteijnkade waar op dit moment gebouwd wordt aan de nieuwe woontoren.

Utrecht Centraal wordt steeds mooier, terwijl er de komende tijd nog volop gebouwd én verbouwd wordt. Hoe meer bouwprojecten er bijkomen, hoe meer bouwhekken er nodig zijn. Dat bracht de Green Business Club Utrecht in 2015 op een idee. Tom Prosman, namens de Rabobank participant in de GBCU en voorzitter van de werkgroep die de Groene Bouwhekken heeft gerealiseerd: “De stalen bouwhekken storen ons, maar wat als je ze gebruikt om er iets moois van te maken? Zodat we mensen een glimlach op het gezicht kunnen bezorgen en kunnen laten zien dat hier iets groeit en bloeit?”

Groene bouwhekken

Zo ontstond in 2015 het eerste groene bouwhek op het Jaarbeursplein. Om de bouwplaats te vergroenen, zodat mensen zich minder storen aan de werkzaamheden. Na de succesvolle start-up op het Jaarbeursplein, zijn de groene bouwhekken ook op andere plekken in Nederland geplaatst en zijn ze nu weer terug in het Utrechtse stationsgebied. Tom: “De Green Business Club Utrecht wil het stationsgebied leefbaarder maken, ook tijdens de transformatie. Dat willen we doen door steeds meer plekken te ‘vergroenen’. Met de groene bouwhekken geef je een heel andere uitstraling aan een bouwplaats. Bovendien hebben we enorm veel positieve reacties gehad op de bouwhekken op het Jaarbeursplein. Extra reden om ze weer terug te laten komen bij Utrecht Centraal!”

Duurzaamheid

Het groene bouwhekken-concept past goed bij de speerpunten van de Green Business Club Utrecht: het stationsgebied verlevendigen én verduurzamen. “Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk”, aldus Hugo Ward van Groene Bouwhekken. “Naast dat we bouwplaatsen een natuurlijkere uitstraling geven, maken we bijvoorbeeld ook gebruik van duurzaam hout uit Nederland of Duitsland. Bovendien worden de bouwhekken gerecycled en op andere plekken geplaatst als de bouw klaar is. Ook willen we zorgen voor zoveel mogelijk duurzame inzetbaarheid en daarom werken we uitsluitend samen met maatschappelijke organisaties om de bouwhekken te produceren, te plaatsen en te onderhouden. Hier op de Van Sijpesteijnkade doen we dat samen met Stichting Bouwloods Utrecht, Reinaerde en het Leger des Heils.”

Tom Prosman: “Ik vind het mooi dat we naast alle participanten van de Green Business Club zoveel andere partijen bij elkaar hebben kunnen brengen om de Groene Bouwhekken te realiseren, waaronder ook het Ondernemersfonds Utrecht. Met z’n allen hebben we ervoor gezorgd dat Utrecht Centraal steeds groener, mooier, leuker én levendiger wordt!”

Officiële opening

Morgenmiddag, op dinsdag 10 juli tussen 12.00 – 12.30 uur, worden de Groene Bouwhekken aan de Van Sijpesteijnkade officieel geopend door de Green Business Club Utrecht. Iedereen die hierbij wil zijn, is van harte uitgenodigd. Locatie: op de hoek Van Sijpesteijnkade en Jaarbeursplein (tegenover NH Hotel).

Over de Green Business Club Utrecht

De Green Business Club Utrecht is een initiatief van 14 bedrijven en de Gemeente Utrecht. Samen zetten we ons in om het stationsgebied van Utrecht te verduurzamen en te verlevendigen. Dat wil zeggen: samen met onze participanten werken aan een leefbaar Utrecht Centraal. Een Utrecht Centraal waar iedereen zich thuis voelt, en een duurzame plek in de stad waar ruimte is voor groen, activiteiten en ontmoeting. Door samen te werken aan kleine én grote projecten op het gebied van duurzame mobiliteit, circulariteit en levendigheid (placemaking), versterken we elkaar in het bereiken van onze duurzaamheidsdoelstellingen. Zo leren we van elkaar en kunnen we elkaar, maar ook derden, inspireren. Kijk voor meer informatie op onze website.