Gevolgen nieuwe dienstregeling vervoerders voor de reizigers

Op 15 december start de nieuwe dienstregeling van NS en andere vervoerders. Dat is altijd weer een spannend moment voor de reiziger: komt hij sneller aan op zijn bestemming of duurt het juist langer om ergens te komen? Movares heeft dit voor alle gemeenten in Nederland berekend. 

Grote ‘winnaar’ dit jaar is de gemeente Nijkerk. Vanuit Nijkerk kunnen meer reizigers binnen een uur meer plaatsen met het OV bereiken dan met de huidige dienstregeling. Zo kunnen ze bijv. sneller in Amersfoort komen doordat er in de dienstregeling meer sprinters rijden tussen Utrecht en Harderwijk. De gemeente Oudewater gaat er met een verlies van 26 procent het meest op achteruit. Dit geeft duidelijk het belang van een goede buslijn in landelijk gebied weer: in de nieuwe dienstregeling bereiken reizigers met de bus Utrecht gemiddeld iets minder snel, waardoor een groot gedeelte van de bestemmingen voor Oudewater afneemt.  Aan de andere kant van het land valt de gemeente Oldenzaal op: door een nieuwe route van een stadsbus in Enschede, wordt een gehele wijk van deze stad niet meer binnen een uur bereikbaar vanuit Oldenzaal. De verbinding met Almelo wordt daarentegen juist beter, maar niet voldoende om het verlies aan bereikbaarheid in Enschede te compenseren. Al met al geen grote verschillen, maar de subtiele wijzigingen hebben toch hun impact op de diverse gemeenten. 

Nieuwsgierig hoe bereikbaar uw gemeente is? Klik op deze link en klik in de kaart van Nederland en zoom in op uw gemeente .

Wilt u voor uw gemeente een gedetailleerdere analyse of kijken naar een alternatief OV of autonetwerken? Neem dan contact op met Marco van der Linden. Movares kan met de verbindingswijzer real time simulaties maken waarin alle actuele rijtijden van zowel OV als auto inzitten.