Gaaspaleis Apeldoorn

Wethouder Olaf Prinsen en regiodirecteur Jan Mulder van ProRail duwden bij de opening hun fiets omhoog naar de 300.000e nieuwe fietsklem van ProRail.

De stalling naar het ontwerp van architecten Paul van der Ree en Peter Heideman biedt plek aan 1.900 fietsen. Door een gebouw met twee verdiepingen te maken, kunnen treinreizigers hun fietsen dicht bij de trein kwijt. Aan zowel oost- als westzijde is er een entree die aansluit bij de routes van de fietsers. Deze worden zo direct over de verdiepingen verdeeld, wat rust oplevert in de drukke spits. De drempel voor de bovenverdieping is bewust verlaagd door beide vloeren schuin te leggen, zodat een split-level gecreëerd is.

De stalling voorziet in ruimtelijke kwaliteit door een gaasgevel. De hoogwaardige technische uitwerking sluit aan bij de overige elementen van de spoorzone, ook ontworpen door Movares. De gevel onttrekt de fietsen enigszins aan het zicht t.o.v. de appartementen die er tegenover komen te staan maar het gaas is wel transparant i.v.m. sociale veiligheid en daglicht in de stalling. Een klem op de hoek van de stalling is kobaltblauw gespoten, als herinnering aan de mijlpaal van de ‘diamanten fietsklem’

Voor meer info kunt u contact opnemen met:

Paul van der Ree

Bekijk een nieuwsitem van RTV Apeldoorn.