Fietsgarage Mahlerplein start Zuidasdok

Movares heeft het ontwerp gemaakt  van een ondergrondse fietsgarage voor drieduizend rijwielen op het Mahlerplein in hartje Zuidas. De bouw start over een jaar in 2015, duurt circa een jaar en is de opmaat tot het grote Zuidasdokproject. Bam is verantwoordelijk voor de bouw van de fietsparkeergarage en de herinrichting van het plein.

Het werk omvat behalve de komst van de fietsgarage de bouw van een grote ondergrondse waterberging en een ingrijpende opwaardering van het Mahlerplein. Ook is royaal plek ingeruimd voor passerende kabels en leidingen, heel handig als het Zuidasdokproject straks op toeren komt.

Volgens projectmanager Elian Ineke van Zuidasdok stak BAM vooral op het vlak van het voorkomen van bouwoverlast boven de concurrentie uit. Ook al leverden de andere geselecteerde partijen eveneens prima werk. Naast BAM dongen mee Ballast Nedam, Besix, Heijmans en een combinatie van VolkerWessels-dochter Van Hattum & Blankevoort met G&S Bouw.

Elian Ineke: “Bij het design & constructproject vroegen we om: 1. beperk de bouwoverlast en 2. zorg voor kwaliteit in uitstraling en gebruiksgemak van de fietsparkeergarage. De aannemers hebben goed geluisterd. Alle hebben ze meer geboden dan de basisuitvraag. We merkten dat de partijen waardeerden hoe we het werk in de markt gezet hebben. Je moet de beste oplossing aan de bouwers overlaten. Zij kennen het beste de risico’s.”

Van alle betrokken architectenbureaus, waaronder ook Zwarts/Jansma, VMX en Syb van Breda, zal het ontwerp van architect Paul van der Ree van Movares uitgevoerd worden. Ruimtelijke kwaliteit was een zwaar criterium bij de keuze tussen de inzendingen. Paul van der Ree is ook de architect van de nieuwe fietsenstalling bij het station Amsterdam RAI en verantwoordelijk voor de transformatie en uitbreiding van het station aldaar.

Mahler_fietsenstalling-2-Movares