Fietsenstalling onder station Amsterdam Noord

Amsterdam is weer een nieuwe stalling rijker. De fietsenstalling bij Noord-Zuidlijn station Amsterdam Noord biedt plaats aan maar liefst 1300 fietsen. Licht en kleur brengen structuur en karakter in de inpandige ruimte. De verwijzing naar de vrije fietsplekken gebeurt dynamische en innovatief. Op de panelen helpen afbeeldingen van vogels je bij je oriëntatie en het terugvinden van het juiste rek. Ook wordt daarmee verwezen naar het groene karakter in de recente geschiedenis van Noord.

De stalling is ontworpen door architect Wienke Scheltens van studioSK (onderdeel van Movares). Kenmerkend voor het ontwerp zijn de lichtelementen aan wanden en plafonds. De lichtgevende ‘smart-frames’ aan het plafond bevatten geïntegreerde sensoren voor de dynamische verwijzing naar de vrije fietsplaatsen. Op de glazen panelen bij ieder rek is te zien waar plekken vrij zijn. Dat gebeurt op dezelfde innovatieve manier als bij de Mahlerplein stalling aan de Zuidas – ook een ontwerp van studioSK.

De gemeente beheert en exploiteert de stalling. Opdrachtgevers van het project zijn Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Wethouder Sharon Dijksma opende de nieuwe fietsenstalling feestelijk op woensdagmiddag 10 april 2019.

Opening Fietsenstalling Termini 23 Amsterdam.
Foto: Olivier Middendorp