Drones in het waterbeheer

Drones worden steeds vaker en professioneler ingezet voor digitaal schouwen en handhaving op en om het water. Welke toepassingen zijn er eigenlijk mogelijk met drones? Wat betekent dit voor mijn werk? WOW (Wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders) organiseert op dinsdag 23 oktober een bijeenkomst waarin deze onderwerpen aan de orde komen.

Er worden workshops gegeven, er is een informatie en er zijn demonstraties te zien. Movares is aanwezig op de informatiemarkt en maakt tevens onderdeel uit van een workshop van het ILT. Onderwerp van de workshop is ‘ILT Wet- en regelgeving: risicoscenario’s en standaardscenario’s voor drones’. Movares zal spreken over veiligheidsrisico’s van inspecties, specifiek bij grote bruggen. Hoe staan deze in verhouding tot de risico’s als hiervoor drones worden ingezet?

Workshop ‘ILT Wet- en regelgeving: risicoscenario’s en standaardscenario’s voor drones’
Bij de nieuwe EU-regelgeving voor drones wordt uitgegaan van de risk base benadering in plaats van de rule base benadering. Om te zorgen dat drone-bedrijven hun werkzaamheden kunnen continueren hebben ILT en Rijkswaterstaat samen met stakeholders een expertgroep voor drones opgericht. Veel voorkomende drone-activiteiten worden vastgelegd in een standaardscenario.. Dit spaart tijd bij de vergunningverlening. In de workshop van het ILT worden de nieuwe regels uitgelegd en leren de aanwezigen hoe ze een korte risicoanalyse maken voor drone-activiteiten. Movares gaat met een korte, interactieve sketch de aanwezigen prikkelen over de huidige risico’s bij inspecties, en tevens zoveel mogelijk informatie ophalen over hun ervaringen met drones en de risico’s die drones met zich meebrengen.

 

Meer informatie over het programma en de locatie op de site van WOW.

Meer informatie Movares: Bart Bakker, Bob Leutscher, John van Langeveld

 

 

Bron afbeelding: GeoZicht Droneprojecten, Utrecht