Brugdelen hoofdoverspanning fietsviaduct Trekfietstracé geplaatst

Voor het project Trekfietstracé zijn donderdag 8 t/m zaterdag 10 augustus 2019 ’s avonds en ’s nachts de eerste vier brugdelen geplaatst van het Jan Linzelviaduct. De spectaculaire montage trok veel bekijks en verliep voorspoedig. Het fietsviaduct over de A4 wordt gebouwd in opdracht van de gemeente Den Haag en maakt deel uit van de sterfietsroute Trekfietstracé. Deze sterfietsroute verbindt Ypenburg met de Haagse binnenstad waardoor fietsers met zo min mogelijk barrières makkelijker en veiliger naar het centrum kunnen fietsen.

Het fietsviaduct wordt gebouwd over de A4 tussen de knooppunten Ypenburg en Prins Clausplein. Het fietsviaduct bestaat uit verschillende stalen delen: 4 grote delen voor boven de snelweg en 5 kleinere voor het deel naast de snelweg. Het fietsviaduct is in totaal 330 meter lang en komt te rusten op acht betonnen steunpunten, waarbij het dek als een staalconstructie wordt uitgevoerd. Het deel van fietsviaduct boven de Rijksweg is ruim 160 meter lang en bestaat uit twee overspanningen met één middensteunpunt. De twee overspanningen worden beiden samengesteld uit twee brugdelen, waarvoor per overspanning ook een tijdelijk steunpunt is gecreëerd.

Het fietsviaduct over de A4 wordt gebouwd op basis van een D&C-contract. Movares adviseerde over de technische eisen, randvoorwaarden en uitgangspunten hiervan. Daarnaast zijn diverse Movares-experts werkzaam voor de gemeente Den Haag op gebied van techniek, toetsing en veiligheid. Ook levert Movares het complete backoffice voor het toetsen van de verschillende ontwerpen o.a. op gebied van geotechniek, beton- en staalconstructies, wegen en architectuur.

De hoofdaannemer Dura Vermeer Infra Regio Zuid West (DVI), diverse Movares-collega’s en medewerkers van projectorganisatie Trekfietstracé van de gemeente Den Haag hebben de afgelopen periode de ontwerpfase en productie afgerond en de voorbereidingen getroffen voor de montage van het viaduct over de A4. Medio volgend jaar wordt deze verbinding opengesteld.