Op 1 januari 2023 gaat de nieuwe ‘omgevingsvergunning Milieu’ in werking. Dit heeft gevolgen voor de blusvoorzieningen op de Rotterdamse havenemplacementen. Deze zullen aan nieuwe veiligheidsvoorschriften moeten gaan voldoen. ProRail werkt samen met drie aannemers en vier ingenieursbureaus aan deze megaklus. Movares levert het ontwerp voor de emplacementen Botlek en Europoort en is een onderaannemer van Swietelsky.

Movares ontwerpt nieuwe blusvoorzieningen

Sinds oktober 2021 werkt Movares aan het ontwerp van de nieuwe blusvoorzieningen op deze emplacementen. De twee emplacementen dienen, in tegenstelling tot nu, van twee zijden van een emplacement bereikbaar te zijn voor de brandweer om de calamiteit te bestrijden. Dit betekent dat de calamiteit straks ook vanaf de A15 bestreden wordt en dat de huidige calamiteitenwegen aangepast moeten worden. Dit alles om de bluscontour te vergroten om de calamiteit ten allen tijden te kunnen bestrijden.

Nieuwe blusvoorzieningen Europoort voldoen aan veiligheidseisen

In maart 2022 is Swietelsky begonnen met de realisatie van ons ontwerp van de nieuwe blusvoorzieningen op de emplacementen Botlek en Europoort. In november zijn de nieuwe voorzieningen op de Europoort  getest. Daarmee is emplacement Europoort als eerste blusinstallatie akkoord bevonden als functionerende blusinstallatie door bevoegd gezag. Een mooie mijlpaal in dit project!

Samenwerken in bouwteamverband

Momenteel werken drie aannemers op vijf verschillende emplacementen tegelijk aan de aanleg van de nieuwe blusvoorzieningen. Aannemer BAM heeft Waalhaven Zuid onder haar hoede, Dura Vermeer werkt op Pernis en Maasvlakte West en Swietelsky voert de werkzaamheden op Botlek en Europoort uit. Movares is als onderaannemer van Swietelsky ook betrokken bij de uitvoering van het ontwerp. Zo zijn wij onder meer verantwoordelijk voor de verificatie van het ontwerp en de realisatiefase. Daarnaast voeren wij ook testwerkzaamheden uit en zijn we bezig met het verdere ontwerp met betrekking tot de afwerking, verlichting, voedingen en netwerk. Het werk moet gereed zijn op 1 januari 2023, zodat het rangeren met gevaarlijke stoffen op de emplacementen ook na die datum doorgang kan blijven vinden.