Bedrijfsleven vraagt Rijk om investering in Hyperloop

Nederland moet het eerste testtraject krijgen van de Hyperloop  Dat is de strekking van een brief aan de nieuwe Minister van I&W, Cora van Nieuwenhuizen, en de fractievoorzitters en woordvoerders in de Tweede Kamer. Movares heeft deze brief mede ondertekend. Andere ondertekenaars zijn o.a. BAM, Fokker, VDL, ProRail, NS en het Havenbedrijf Rotterdam.

Volgens de ondertekenaars is het goed dat Nederland voorop gaat lopen in de ontwikkeling van dit supersnelle transportsysteem. De Hyperloop is gebaseerd op een initiatief van Elon Musk en bestaat uit een vacuümbuis waardoor passagiers met een snelheid tot wel 1200 kilometer per uur kunnen reizen. Zo wordt een ritje tussen Amsterdam  en Enschede een kwestie van een kwartiertje en komt het uit te breiden vliegveld Lelystad als het ware naast Schiphol te liggen.

De ontwikkelingen rondom de Hyperloop gaan snel. Overal in Europa beginnen hyperloopbedrijven te ontstaan en meerdere landen overwegen een testtraject te bouwen. Jacco Buisman, directeur Movares, reageert: ‘Het is duidelijk dat er ergens in Europa een hyperloop-testtraject gaat komen, dus laat dat dan in Nederland zijn.’ Movares wil meewerken aan de vraag hoe de aanleg van de Hyperloop zo goed en goedkoop mogelijk kan worden gedaan en daarnaast wil het bedrijf kennis opdoen met de techniek. Jacco Buisman: ‘Nederland is een belangrijke mainport in Europa. De komende jaren vergen economische groei, demografische ontwikkelingen en duurzaamheid steeds betere oplossingen om onze steden bereikbaar en leefbaar te houden. Een hyperloopsysteem zou een belangrijke schakel kunnen worden in de innovatieve mobiliteitsoplossingen die we met elkaar moeten ontwikkelen.’

De betrokkenheid van Movares bij de Hyperloop is niet nieuw. Het bedrijf was eerder dit jaar betrokken bij de Space Hyperloop Pod Competition.

Update 6 december 2017: De kamer heeft ingestemd met een onderzoek naar een testfaciliteit voor de hyperloop. Lees meer.