Aquaduct verdiepte ligging Drachtsterweg

In mei 2013 is een ontwerpteam van Movares en Heijmans gestart met het uitwerken en optimaliseren van het ontwerp voor het aquaduct met verdiepte ligging aan de Drachtsterweg te Leeuwarden. Het ontwerp betreft onder andere een aquaduct in een verdiepte ligging bestaande uit 10 moten. Het aquaduct bestaat uit 2 moten die achtereenvolgens worden gebouwd, zodat het kanaal niet wordt gestremd.

Bij het realiseren van de bouwkuip en ankerpalen ontstond vertraging. In de ondergrond bevindt zich een dikke keileem laag die lastiger was dan gedacht. In november kon de onderwaterbetonvloer van de eerste aquaductmoot en de naastliggende moot met waterkelder worden gestort. Vanaf dat moment ging de uitvoering als een sneltrein. Binnen 3 maanden is de complete aquaductmoot gerealiseerd. Gezien de complexiteit van de vorm en wapening een hele prestatie!
In het tweede helft van dit jaar wordt gestart met de realisatie van de overliggende aquaductmoot. De openstelling voor het verkeer staat gepland voor mei 2016.

Voor het ontwerpteam waren diverse uitdagingen. Er worden strenge waterdichtheids- en brandwerendheideisen gesteld. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met de bijzondere belastingen vanuit de ROK, zoals aanvaarbelasting, ijsbelasting, gezonken schip en vallend anker.

Meer weten over het project? Neem dan contact op met Wilco Sponselee, tel. 06 – 12 98 97 86

Dek moot drachtsterweg