Aandacht van bedrijven voor mantelzorg nodig

1 op de 4 Nederlanders is mantelzorger. Circa 450.000 mensen geven zelf aan zich overbelast te voelen. In het bedrijfsleven combineert 1 op de 8 werknemers betaald werk met mantelzorg. En dat aantal neemt alleen maar toe door maatschappelijke ontwikkelingen zoals de vergrijzing, de vermaatschappelijking van de zorg en langer en meer doorwerken. Op 10 november 2012, de 15e Landelijke Dag van de Mantelzorg, vragen Coöperatie VGZ, Movares, Microsoft Nederland, MVO Nederland en stichting Werk&Mantelzorg aandacht voor dit belangrijke thema. Zij hebben als droom dat mantelzorg in onze samenleving net zo normaal, geaccepteerd en ondersteund wordt als de zorg voor kinderen.
 

Peter de Haas, werkzaam bij Microsoft Nederland: “Ik werk fulltime en zorg thuis meer dan zestig uur per week voor mijn vrouw Annette die door een hersenbloeding halfzijdig verlamd is geraakt. Mijn tip: regel de basisbehoeften aan zorg goed, zodat je van daaruit je werk kunt inplannen.“

Een mantelzorger is iemand die langdurig en onbetaald voor een chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend familielid, vriend of kennis zorgt. Het gaat om zorg van meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden achter elkaar. De helft van de mantelzorgers heeft daarnaast ook nog een betaalde baan. Het grotere beroep op mantelzorg heeft impact op zorgende werknemers en hun werkgevers. Het is daarom belangrijk dat het bewustzijn over mantelzorg bij werkgevers en werknemers toeneemt. De toekomst is nu, actie is noodzakelijk!
 

Gwen van Roekel, werkzaam bij Coöperatie VGZ: “Ik werk 36 uur per week en zorg daarnaast circa 10 uur per week voor mijn dementerende schoonmoeder. Vooral de emotionele ondersteuning is erg intensief. Mijn tip: vergeet jezelf niet en trek op tijd aan de bel bij je leidinggevende, collega’s en HR.”

Net zo normaal als zorg voor kinderen
Een aantal bedrijven heeft via MVO Nederland en in samenwerking met de stichting Werk&Mantelzorg een platform gevormd rondom het thema mantelzorg. Coöperatie VGZ, Movares en Microsoft Nederland zijn in eerste instantie intern binnen hun eigen bedrijven bezig om mantelzorg positief zichtbaar te maken en mantelzorgers concreet te ondersteunen. Maar ze willen ook andere bedrijven wijzen op het belang ervan. Het thema past binnen moderne Human Resource-thema’s die aansluiten bij het veelzijdige karakter van mantelzorg. Denk hierbij aan onderwerpen als werk-privé balans, flexibel werken, duurzame inzetbaarheid, goed werkgeverschap en persoonlijk leiderschap. De droom van deze bedrijven is dat mantelzorg in onze samenleving net zo normaal, geaccepteerd en ondersteund wordt als de zorg voor kinderen. Dit is de reden waarom zij ook andere organisaties willen attenderen op het thema mantelzorg en willen inspireren er aandacht aan te geven.

15e Dag van de Mantelzorg: ‘Nu even niet’
Het thema van deze 15e Landelijke Dag van de Mantelzorg is ‘Nu even niet’. Dit verwijst naar de noodzaak dat een mantelzorger ook goed voor zichzelf zorgt om zorgtaken vol te kunnen houden. Wilt u tips of informatie over hoe u als werkgever kunt faciliteren in de zelfzorgzaamheid van de mantelzorgers die óók in uw organisatie werken? Mail naar maatschappelijkon@vgz.nl.
 

Marleen Peeters, werkzaam bij Movares: “Ik zorgde tien jaar intensief voor mijn buurvrouw. Als mantelzorger moet je leren om helder te maken naar het bedrijf wat je nodig hebt, maar ook wat jij gaat doen om je werk goed te regelen.”

Meer weten?
Download hier het factsheet Mantelzorg & bedrijfsleven. http://www.mvonederland.nl/content/publicatie/factsheet-mantelzorg-en-bedrijfsleven  

Bekijk ook de pagina uit de Turn over mantelzorg, het personeelsblad van Movares.

Lees meer en bekijk video’s over hoe Microsoft Nederland met het thema mantelzorg bezig is op: http://www.microsoft.com/netherlands/raadvananders/zorg-en-werk-raad.html

Meer over Coöperatie VGZ en mantelzorg vindt u op: http://www.cooperatievgz.nl/Pages/default.aspx onder de rubriek Maatschappelijk Ondernemen.

Wilt u aansluiten bij het bedrijvenplatform? Neem dan contact op met Gwen van Roekel, Coöperatie VGZ, via maatschappelijkon@vgz.nl