Faith Children Center

Project
In Kenia in het plaatsje Mtwapa runt vrijwilligster Tabitha een schooltje voor kinderen die niet op de openbare school terecht kunnen. Bijvoorbeeld kinderen van alleenstaande moeders zonder baan. Voor deze kinderen is er al geen geld om de dag met een ontbijt te starten, laat staan dat er geld is om naar school te gaan. Voor deze kinderen is onderwijs dan ook niet vanzelfsprekend. Tabitha geeft deze kinderen een kans om te leren lezen, schrijven en rekenen. Ook geeft zij les in Engelse taal.

Hulp Movares
Peter Musters, adviseur Beveiligingstechniek bij Movares, kwam tijdens een vakantie in Kenia in het plaatsje Mtwapa in contact met de Keniaanse lerares Tabitha. Tabitha vertelde Peter dat zij een schooltje wilde realiseren. De oude school was ten gevolge van hevige weersomstandigheden ingestort. Peter Musters heeft contact gezocht met de Movares Foundation om te bezien of hij dit samen met Movares kon verwezenlijken. Het geld wat Movares Foundation beschikbaar stelde, is zonder tussenkomst van instanties gebruikt om een perceel van 300 m2 aan te kopen. Ook worden via de Foundation materialen aangeschaft om de school te kunnen bouwen. Edwin Megens, architect bij Movares, maakt in zijn vrije tijd het ontwerp voor het schooltje, dat lokale bouwers gaan uitvoeren. Movares-directeur Jacco Buisman kon tijdens zijn vakantie met zijn gezin met eigen ogen zien hoe de bouw vorderde: “Wat is het waardevol om de blijdschap van de leerlingen en de betrokkenheid van de leraressen met eigen ogen te zien! Ons motto ‘Wij verbinden’ krijgt voor mij zo een extra dimensie”. Hij overhandigde een plaquette aan Tabitha.

Waterput
In de zomer van 2014 kreeg het project nog een bijzonder vervolg. Omdat het dorp Mtwapa ook dringend behoefte had aan schoon drinkwater, kreeg Peter Musters het verzoek van Tabitha Gijo of de Movares Foundation ook de kennis in huis had om een waterput aan te leggen. Schoon drinkwater is naast goed onderwijs van levensbelang om kinderen een toekomst te kunnen bieden dus de Foundation was graag bereid aan dit verzoek te voldoen. Peter Musters maakte het ontwerp en de bewoners zelf maakte m.b.v. de door de Foundation bekostigde materialen de put. Inmiddels is de put in aanbouw en verheugen Tabitha en de overige bewoners zich op de voltooiing van de put. Van de waterput kunnen ongeveer 500 mensen in de omgeving gebruik maken.  De waterput wordt voor de schoolkinderen gebruikt voor schoon drinkwater en om het sanitair te reinigen. Het water uit de put wordt ook (tegen gerduceerd tarief) verkocht onder de bevolking waardoor de school weer inkomsten krijgt om rekeningen te betalen, schoolspullen aan te schaffen etc.  Het scheelt de bevolking ook een hoop lopen om water te zoeken.

 

Bekijk hier hoe de school in Kenia werd gebouwd!

Bekijk hier de website van Skills4Life Kenya

 

Kennis iconWereldbol iconMedewerkers icon

 

Kenia foundation

Naar school dankzij de Movares Foundation

 

 

P3150217

P3150208

P3150210

Waterput in aanbouw