IMC Weekendschool Utrecht

Project
In 1998 opende de eerste IMC Weekendschool haar deuren in Amsterdam-Zuidoost. Nu zijn er negen IMC Weekendscholen in heel Nederland. Op de IMC Weekendschool krijgen kinderen aanvullend onderwijs op zondag. Gastdocenten laten de jongeren actief ervaren wat hun beroep inhoudt. De Weekendschool Utrecht verzorgt workshops voor kinderen van de laatste leergangen van de basisschool en de eerste klas van de middelbare school.

Hulp Movares (1)
In januari 2013 hebben zeven Movares-medewerkers op twee zondagen de kinderen laten ervaren wat voor werk er bij een ingenieursbureau op infrastructureel gebied wordt gedaan. Om een beetje een gevoel te krijgen wat voor soort werk men doet als projectleider of ontwerper, kregen de kinderen een case: ze moesten bedenken wat er moet gebeuren als er in Utrecht Olympische Spelen gehouden zouden worden in Overvecht. De spelers zouden worden ondergebracht nabij station Overvecht, bezoekers moeten daar hun auto parkeren of arriveren per trein. Vanaf daar moest er óf een busverbinding, dan wel een tramlijn het vervoer verzorgen naar de sportterreinen van de Vechtsebanen. In groepjes werkte men aan de voor- en nadelen van de beide varianten, die daarna werden gepresenteerd. Uiteindelijk werd er gekozen voor de bus. De zondag daarna hebben de kinderen ontwerpen gemaakt voor het busstation bij de Vechtsebanen. Dat werden tekeningen, schetsen, maar ook enkele maquettes, die ze presenteerde aan een jury van twee Movares-medewerkers. Ingenieur Frits Couwenberg: “Voor ons als gastdocent was het een leuk kijkje in het middelbaar onderwijs. En petje af voor de jongens en meisjes die (op vrijwillige basis!) drie jaar lang de zondagsschool bijwonen!”

Marieke Bouman, locatiemanager IMC Weekendschool Utrecht: “Een nieuw vak is – zeker in het derde jaar – altijd even zoeken, maar ik denk dat we een mooi begin hebben gemaakt met een aantal goede onderdelen. Zo werkten de interviews erg goed en was ook het presenteren per groepje een succes. Daarbij hebben we denk ik allemaal een hoop nieuwe ideeën gekregen voor een volgende keer. Ik wil Edo van de Velde, Arjen van Rij, Diederik Verheul, Gary Greiner, Frits Couwenberg, Meta Mahabier. Ronald Bresser en Marian de Jong heel erg bedanken voor hun inzet die twee zondagen!”

Hulp Movares (2)
Ook in januari 2014 verzorgde de Movares Foundation twee gastlessen op de IMC Weekendschool Utecht. Het thema van deze lessen was techniek. Ongeveer 25 kinderen namen deel aan deze twee dagen waarin professionals van Movares de kinderen kennis lieten maken met materiaal, spanning, vormen en constructies. De eerste dag mochten de kinderen in groepjes verschillende proefjes doen om te leren over de diverse eigenschappen van materiaal en wat spanningen en vormen kunnen betekenen in constructies. Er werd driftig gevouwen, geknipt, geplakt, gestapeld en gediscussieerd. De tweede zondag moesten ze een echte brug bouwen. Alle kennis van de vorige les zou moeten leiden tot een echte sterke en stabiele brug. Enthousiast werd er een ontwerp bedacht en uitgetekend. Daarna werd met behulp van latjes, tie rips en touw flink geconstrueerd en het resultaat mocht er zijn! Vier prachtige bruggen werden uiteindelijk gepresenteerd door de leerlingen en vervolgens beoordeeld door de professionals van Movares. De resultaten waren verbluffend! Mvoares-medewerker Frank van den Broek: “Het waren twee zeer leerzame dagen voor de kinderen van de IMC Weekendschool en de Movares Foundation mag trots zijn op wat ze met deze kinderen heeft bereikt! Zij zullen nooit meer vergeten hoe belangrijk een driehoek of spanning kan zijn voor een constructie!”

Hulp Movares (3)
O
p 31 mei 2015 is er een workshop Techniek verzorgd door Gary Greiner en Jasper Heijmans. De kinderen kregen les in onderhoud van gebouwen en andere zaken.

Hulp Movares (4)
Movares biedt tevens huisvesting aan de medewerkers van IMC Weekendschool. Zij zijn gehuisvest in een gedeelte van het Movares-hoofdgebouw Daalse Kwint in Utrecht en op het regiokantoor in Rotterdam.

Hulp Movares (5)
Zondag 21 mei  2017 hebben collega’s Liza Thole, Johan Jonker, Hora Tjebbes en Judi Romijn met veel enthousiasme workshops gegeven aan de bijna 100 leerlingen van IMC Weekendschool Utrecht.  1e jaars coördinator Rhani Berest van de Weekendschool was vol lof:  “De leerlingen hebben zondag een geslaagde dag gehad. We hadden 4 workshops. Allen over het spoor verzorgd door Liza, Johan, Hora en Judi. Ze deden het met enthousiasme en sloten goed aan bij de leerlingen. Alles liep gesmeerd. Het was een fijne dag. Bedankt!”

Medewerkers iconKennis icon

 

 

 

dsc00851

dsc00841

dsc00829 dsc00825

Weekendschool foto

 

Weekendschool bruggen