Analfabetisme is nog altijd één van de grotere problemen in Oeganda. Mensen die niet kunnen lezen en schrijven zullen de sleutel naar succes niet snel vinden. Egoli Africa is een stichting die zit inzet voor het bestrijden van analfabetisme. Dit door boeken de school in te brengen en door een gedegen leesprogramma voor leerlingen op te zetten.

Egoli Africa heeft Movares gevraagd om een container voor het door hun opgezette schoolgebouw te transformeren tot een aantrekkelijke schoolbibliotheek.

Hulp Movares

Door de extreem warme zomers en de hevige regenseizoenen, heeft studio SK een schoolbibliotheek ontworpen dat geschikt is voor het klimaat in Oeganda. Met lokale materialen en traditionele bouwmethodieken past de bibliotheek goed in de omgeving van Kisozi.

Om het ontwerp geschikt te maken voor het klimaat in Oeganda is het ontwerp opgebouwd in meerdere lagen. De binnenlaag is voorzien van een houten framewerk met beplating zodat je niet met het warme staal in aanraking komt. De buitenkant wordt deels voorzien van gevulde autobanden met zand, hierdoor krijg je massa en warmt de container minder snel op. Om een betere samenhang te maken met de natuurrijke omgeving van Kisozi is boven op de banden beplanting aangebracht. Niet alleen creëert het een evenwicht met de omgeving maar door de wortels van de beplanting zorgt het ook voor extra stabiliteit van de wand.

Om zonder doorweekte boeken of een verbrande nek buiten te kunnen zitten, is er om de container een ruime overkapping geplaatst.

De bibliotheek moet een toegankelijke plek zijn waar leerlingen gestimuleerd worden om een boek te pakken. Er is daarom een verdeling gemaakt tussen formeel- en informeel zitten. Het formele gedeelte is voorzien van 4 tafeltjes waar het mogelijk is om naast het lezen van een informatief boek, ook plek is om bijvoorbeeld huiswerk te maken. Naast het formele gedeelte zijn houten zitelementen gestapeld dit vormt het informele zitten gedeelte. Door de verhoogde zitelementen geeft het de leerlingen de vrijheid om te wisselen van houding dit bevordert de concentratie en de toegankelijkheid van het pakken van een nieuw boek.