We zien dat steeds meer gemeenten en provincies inwoners stimuleren om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Deze gemeenten en provincies maken zich hard voor de verbetering van bestaande fietsroutes en de aanleg van nieuwe (snel)fietsroutes. Om deze investeringen te rechtvaardigen moeten zij kunnen aantonen hoeveel fietsers er gebruik zullen maken van de fietsroute wanneer deze wordt opgewaardeerd of helemaal nieuw wordt aangelegd. Wij hebben de Fietspotentie-analyse-Tool ontwikkeld. Met deze tool kunnen we een goede inschatting maken van het te verwachte aantal fietsers op een fietsroute, nu en in de toekomst.

Uit de auto, op de fiets

De fiets is een belangrijk vervoersmiddel waarmee je gemakkelijk en snel van A naar B kunt komen. Dat geldt zeker voor de wat kortere afstanden en in de binnenstad. Met de opkomst van de e-bike wordt ook het afleggen van langere afstanden op de fiets aantrekkelijker en zien we dat steeds meer forenzen aftanden van 15-20 km niet langer per auto afleggen, maar met de fiets. Deze modal shift – autoforensen verleiden om met de fiets te gaan – , ontlast de regionale wegenstructuur. Met positief resultaat dat er minder congestie is en minder CO2-uitstoot. Een goede bijdrage aan klimaatsverandering, meer bewegen en gezondheid!

Potentiële gebruikers

De Fietspotentie-analyse-Tool maakt gebruik van gegevens van het CBS over woon-werkverplaatsingen tussen gemeenten en de modal split voor verplaatsingen. De fietsers die deze verplaatsingen maken, vormen de eerste groep potentiële gebruikers van de betreffende fietsroute. De tweede groep potentiële gebruikers zijn automobilisten die mogelijkerwijs overstappen op de fiets, om gebruik te maken van de fietsverbinding wanneer deze opgewaardeerd wordt of volledig nieuw wordt aangelegd.

Wilt u meer weten over de werking van deze Tool of graag de fietspotentie op een verbinding inzichtelijk hebben? Neem gerust contact met ons op!